Događaji

Istraga zbog ubojstva

Hladnjača s Gadafijevim tijelom zatvorena za javnost

Hladnjača s Gadafijevim tijelom zatvorena za javnost

Hladnjača na tržnici u Misrati, u kojoj su bila izložena tijela Moamera Gadafija, njegovog sina Mutasima, te vrhovnog zapovjednika libijske vojske Junisa, danas je napokon zatvorena za javnost.

Međutim, razlog zatvaranja hladnjače ne leži u shvaćanju libijskih vlasti da je njihova izložba morbidna, već je isključivo praktične prirode. Naime, zbog zraka koji je u hladnjaču ulazio prilikom otvaranja vrata, kako bi tisuće posjetitelja mogle vidjeti mrtvace, ubrzao je proces truljenja tijela. Zbog toga su tijela nakon nekog vremena morala biti stavljena u plastične folije.

U međuvremenu je, suočen s velikim međunarodnim pritiskom, čelnik libijskih prijelaznih vlasti Mustafa Abdul Jalil naredio istragu o okolnostima ubojstva Moamera Gadafija.

Iako je prvotna priča sugerirala da je Gadafi preminuo od posljedica ranjavanja tijekom oružane akcije, snimke koje su ubrzo preplavile svijet jasno pokazuju da je Gadafi uhvaćen živ te da je naknadno likvidiran metkom u glavu. Brojne grupe za zaštitu ljudskih prava reagirale su na takav način obračunavanja s bivšim libijskim čelnikom, pogotovo s obzirom na to da su pobunjenici čitavo vrijeme tvrdili kako će Gadafiju osigurati pošteno suđenje ukoliko ga uhvate.

Sad kada je postalo jasno da se nisu držali vlastitog obećanja, Jalil je pred novinarima u Bengaziju kazao kako je Nacionalno prijelazno vijeće oformilo poseban odbor koji će istražiti način na koji je umro Gadafi. Međutim, Jalil nije time želio pokazati da su pobunjenici spremni kazniti nedisciplinirane u svojim redovima, već sugerira da su Gadafija ubile njegove pristaše.

"Zapitajmo se tko zapravo ima koristi od činjenice da se Gadafiju neće suditi. Libijci su htjeli vidjeti kako pred sudom odgovara za sva svoja zlodjela. Slobodno Libijci su ga htjeli vidjeti u zatvoru, posramljenog i jadnog. Ubili su ga oni bliski njemu, koji bi bili kompromitirani njegovim svjedočenjima. Oni su se okoristili njegovom smrću", kazao je Jalil.

Novi ustav temeljit će se na šerijatskom zakonu

Jalil je najavio i neke smjernice za buduću državu Libiju, koju je jučer proglasio oslobođenom. Najavio je kako će se novi ustav temeljiti na šerijatskom zakonu, te da će svi zakoni iz prošlosti koji nisu u skladu s islamom biti poništeni. Najavio je kako to podrazumijeva zabranu kamata za banke te vraćanje poligamije, javlja AP.


Dodavanje novih komentara je onemogućeno.