Događaji

Srbija se poziva i na presudu Gotovini

Srbija "podebljala" tužbu protiv Hrvatske za genocid

Srbija

Srbija je Međunarodnom sudu u Haagu dostavila dopunske pisane argumente protiv Hrvatske u sporu u kojem se dvije države međusobno tuže za genocid.

Tužbe su podnijete za genocid tijekom rata u rata u Hrvatskoj od 1991. do 1995. godine. Srbija je dopunila svoju tužbu na 1000 stranica, u kojem se u osnovnom dijelu na 320 stranica osporavaju prigovori Hrvatske te je dodano još 76 aneksa.

Iz Srbije tvrde kako dodatna argumentacija sadrži dokaze koji osnažuju kontratužbu naših susjeda, izjave svjedoka, tajne zapise razgovora hrvatskog vrha, neke međunarodne dokumente i analize "Veritasa", na čijem čelu je Savo Štrbac, sa oko 7 tisuća srpskih žrtava od kojih je dvije tisuće nestalih, pišu srpski mediji.

"Ovo je posljednji podnesak Srbije, a sud će zatim Hrvatskoj odrediti rok u kojem ima pravo da na njega odgovori", kazao je Štrbac koji sudjeluje u radu srpskog pravnog tima. Sadržaj podnesaka će biti objavljen tek prije usmene rasprave koja bi se mogla očekivati u prvoj polovini 2013. godine.

Hrvatska je tužbu protiv bivše Jugoslavije podnijela u srpnju 1999. godine, a Srbija je kontratužbu dostavila u siječnju prošle godine. Kako pišu srpski mediji, Srbija se u ovim dokumentima poziva na presudu Anti Gotovini sa Haškog suda.


Dodavanje novih komentara je onemogućeno.