Događaji

Rat ideologijama

Boljkovac iz zatvora poručio antifašistima: Ne bojte se, nastavite dalje putem istine

Boljkovac iz zatvora poručio antifašistima: Ne bojte se, nastavite dalje putem istine

Rat ideologijama između Udruge antifašista i Koordinacije braniteljskih udruga u Karlovcu je aktualan i skoro sedam desetljeća od Drugog svjetskog rata. Antifašisti su obilježili godišnjicu ulaska partizana u Karlovac koji su pokušali osloboditi zarobljenog druga Marijana Čavića pri čemu je poginuo Ivica Gojak, piše slobodnadalmacija.hr

Karlovački branitelji u isto su vrijeme svijeće palili dvojici domobrana koji su ubijnei tijekom te partizanske akcije koju je vodio Većeslav Holjevac. Skupina partizana za jedne je herojska, za druge zločinačka. I jedni i drugi su se prisjetili pritvorenog Jože Boljkovca.  - Pojavljuju se brojni falsifikatori koji na sve načine nastoje prikazati ustaški režim pozitivno, a borce partizane negativnima. Sve zlo koje je 1945. izbjeglo zasluženu kaznu, pod vidom nacionalne pomirbe vratilo se na ove prostore. Ohrabreni tzv. politikom nacionalne stranke, nemilosrdno su nasrtali na spomeničku bastinu, te počeli veličati sile zla - rekao je Mirko Miladinović, predsjednik karlovačkih antifašista.

Prenio je poruku Jože Boljkovca: - Sve vas je lijepo pozdravio i rekao da mu je žao to ne može prisustvovati ovom značajnom događaju. Rekao je da nastavimo ovim putem, iznalaženja istine i da se ne bojimo ničega, bez obzira na to što se događa.

Predsjednik Udruge branitelja Slunja Frane Belković rekao je da su za njega svi partizani zločinci sve dok se ne ograde od zločina pojednica iz svojih redova. - U Karlovcu postoji inicijativa antifašista o vraćanju spomen ploče Veci Holjevcu, navodnom heroju. Mi smo danas zapalili svijeće za dvojicu ubijenih hrvatskih mučenika. Kordinacija ne podupire vraćanje spomen ploče, jer smatramo da taj dio hrvatske povijesti nije dovoljno istražen, a ne želimo da bilo kakav ratni zločinac postane narodni heroj - rekao je Mario Mateša, predsjednik Koordinacije braniteljskih udruga.

Mladen Šomek iz Društva političkih zatvorenika rekao je da svi znaju da je Holjevac bio ratni zločinac. - Izvući nedužne ranjenike i ubiti ih na polju. Toliki ratni zločini komunističke vlasti, do danas nije pokrenut postupak. Sad je zatvoren Boljkovac, a ja se pitam što se čekalo 20 godina? Da on ostari i umru svi svjedoci - kaže Šomek. Mateša je pozvao sve branitelje da glasuju za HDZ. 

SD/eZd


Dodavanje novih komentara je onemogućeno.