Događaji

Čeka se odluka...

Sanader na slobodi ne stigne li optužnica za Fimi-Mediju

Sanader na slobodi ne stigne li optužnica za Fimi-Mediju

Optužnica u slučaju Fimi-Medije, na kojoj će se uz prvooptuženog Ivu Sanadera, zatim Ratka Mačeka, Mladena Barišića, Nevenke Jurak, a možda i Ivana Jarnjaka, te nekih manje bitnih osoba, naći i Hrvatska demokratska zajednica, bit će podignuta u roku od desetak dana, piše slobodnadalmacija.hr

Premda su Državno odvjetništvo i USKOK planirali čitav posao okončati do parlamentarnih izbora, što smo i najavljivali na ovim stranicama, to se nije dogodilo, navodno, zbog kašnjenja nekih financijskih vještačenja. Kako SD doznaje, sredinom mjeseca istječe i zadnji zakonski rok za podizanje ove optužnice, a paralelno s vremenom, DORH i USKOK utrkuju se i s braniteljskim timom Ive Sanadera, koji pokušava ishoditi puštanje na slobodu svojega klijenta.

Naime, da je optužnica već podignuta, postojali bi novi razlozi za zadržavanje Sanadera u istražnom zatvoru. Ovako, Sanader bi 18. prosinca trebao izići na slobodu jer je godina dana maksimalan rok za zadržavanje u istražnom pritvoru bez optužnice, a on je pritvoren upravo zbog slučaja Fimi-Media.

U međuvremenu, Sanaderovi su odvjetnici ustavnom tužbom pokušali ishoditi puštanje na slobodu svojega najpoznatijeg klijenta. Ustavni je sud već u listopadu odbio Sanaderovu žalbu, i to tijesnom većinom - sedam je sudaca bilo za zadržavanje bivšeg premijera u istražnom zatvoru, a petero protiv – nakon drugog glasovanja, jer je na prvom omjer bio izjednačen.

Kako je među dobrim dijelom ustavnih sudaca i tada postojala volja da se bivšeg premijera pusti na slobodu, nije isključeno da će sada donijeti takvu odluku. Tužiteljima je stoga u interesu što prije podignuti optužnicu.

Inače, afera Fimi-Media započela je istupom Damira Mihanovića, bivšeg člana Uprave Croatia osiguranja, koji je svjedočio da je početkom travnja 2007. godine Ivo Sanader, kao predsjednik Vlade, pozvao u Banske dvore brojne direktore državnih tvrtki i uputio ih na suradnju s Fimi-Medijom, privatnom tvrtkom Nevenke Jurak, dugogodišnje prijateljice Mladena Barišića, tadašnjeg ravnatelja Carinske uprave i rizničara HDZ-a.

Tada je, smatra tužiteljstvo, počela opsežna operacija pretakanja državnog novca u privatne i stranačke džepove.

SD/eZd


Dodavanje novih komentara je onemogućeno.