Događaji

Izdano upozorenje za tsunami

Potres jačine 7,3 stupnja pogodio Indoneziju

Potres jačine 7,3 stupnja pogodio Indoneziju

Indonezija je izdala upozorenje zbog mogućeg tsunamija nakon što je snažan potres pogodio područje kod otoka Sumatra.

Američko geološko društvo je izvijestilo da je epicentar potresa jačine 7,3 stupnja bio 423 kilometra jugozapadno od Banda Aceha na Sumatri i to na dubini od 29.1 kilometar, piše BBC.

Dužnosnik Indonezijske geološke agencije Arif Akhir je potvrdio da je izdano upozorenje zbog mogućeg tsunamija. Indonezija leži na pacifičkom "vatrenom prstenu" koji je poznat kao jedno od seizmički najaktivnijih područja na svijetu.

Indonezijska meteorološka i geofizička agencija, koja tvrdi da je potres bio jačine 7,6 stupnjeva po Richteru, u pravilu izdaje upozorenje od tsunamija kod svih potresa snažnijih od 7 stupnjeva. "Potres je bio u moru i upozorenje za tsunami je na snazi, no do sada nema izvještaja o žrtvama ili šteti", kazao je AFP Suharjono iz agencije. Potres je pogodio područje kratko nakon ponoći.

Reuters piše da je potres izazvao paniku u Banda Acehu gdje su ljudi odmah počeli bježati iz zgrada.

U prosincu 2004. godine snažan potres jačine 9,1 stupanj pokrenuo je tsunami u Indijskom oceanu koji je ubio 250 tisuća ljudi. Poginulih je bilo u 13 država uključujući i Indoneziju, Šri Lanku, Indiju i Tajland.


Dodavanje novih komentara je onemogućeno.