Događaji

Ekstremne hladnoće

U Istočnoj Europi od smrzavanja umrlo 89 ljudi

U Istočnoj Europi od smrzavanja umrlo 89 ljudi

U Ukrajini je u posljednjih pet dana od smrzavanja umrlo 43 ljudi, potvrdio je tamošnji ministar za krizna stanja

Već nekoliko dana u Istočnoj Europi živa u termometrima pokazuje da se temperatura spustila znatno ispod ništice. Strani mediji javljaju da je u posljednjih nekoliko dana ondje od smrzavanja umrlo 89 ljudi.

Europa je do prošloga vikenda uživala u relativno blagoj zimi, do pojave sibirskih temperatura koje su uzrokovale brojne probleme. Reutersov izvor povezan s ruskim izvoznikom plina Gazpromom, koji opskrbljuje plinom četvrtinu Europe, tvrdi da je kompanija dobila više zahtjeva za plinom nego što može fizički pružiti.

U Ukrajini je u posljednjih pet dana od smrzavanja umrlo 43 ljudi, potvrdio je tamošnji ministar za krizna stanja. Temperature su se preko noći spustile i do -33 stupnjeva Celzijevih, a vlasti su postavile stotine grijanih šatora kako bi zaštitile beskućnike.

Do kraja tjedna "ekstremno opasne" temperature

Europski meteorolozi upozorili su na "ekstremno opasne" uvjete u pojedinim dijelovima Istočne Europe, uključujući Srbiju, gdje je dosad od smrzavanja umrlo četvero ljudi. Snage sigurnosti u Bosni i Hercegovini helikopterima dostavljaju namirnice stanovnicima koji su se našli odsječeni zbog visokog snijega te evakuiraju starije. Prognozira se da će se vrijeme na Balkanu do kraja tjedna dodatno pogoršati.

U Moskvi je dnevna temperatura jučer bila -22 stupnja Celzijevih, u pojedinim dijelovima Bugarske izmjereno je i -30. U toj je zemlji od vala hladnoće umrlo osam, a u susjednoj Rumunjskoj 14 ljudi.

U Poljskoj je u noći s utorka na srijedu umrlo petero ljudi, od koji dvoje zbog trovanja ugljičnim monoksidom do kojega je došlo zbog neispravnog sustava grijanja. U Sloveniji je vjetar od 180 kilometara sat nosio krovove te primorao vlasti da zatvore više škola.


Dodavanje novih komentara je onemogućeno.