Događaji

Nastavlja se prosvjed mljekara

Nastavlja se prosvjed mljekara

Sada traže 3,5 kuna za litru mlijeka

Mljekari koji nisu potpisali sporazum s ministrom poljoprivrede Tihomirom Jakovinom i dalje prosvjeduju.

Jučer su, nakon sastanaka s predsjednikom Ivom Josipovićem, oko 17 sati krenuli prema premijeru Milanoviću, ali na Markov trg ih nije pustila interventna policija. Neko vrijeme su ostali kod Kamenitih vrata, a kada su shvatili da ih premijer neće primiti, oko 20 sati, zapalili su lampaše i polako se razišli.

Kažu da će, ako se ne sastanu s premijerom do ponedjeljka, ponovno krenuti na Markov trg u još većem broju.

Mljekari su najprije najavili da će u ponedjeljak od otkupljivača Dukata zahtijevati otkupnu cijenu od 3,30 kune za litru mlijeka. Potom su cijenu povisili na 3,50 kune za litru. Ne pristanu li, u utorak će prekinuti isporuku mlijeka. Dijelit će ga po županijama i gradovima, a ostatak prolijevati. Prema njihovim tvrdnjama godišnje isporuče 450 milijuna litara mlijeka, odnosno 80 posto hrvatske proizvodnje.

Mljekari bi prema sporazumu, koji ne priznaju, dobivali 2,43 kn za litru i 50 lipa državnih poticaja. To je ukupno 2,93 kune za litru. Tvrde da bi tako u minusu bili sa svakom prodanom litrom mlijeka 37 lipa, jer im je cijena proizvodnje po litri 3,30 kune. Dosad su dobivali za litru mlijeka 2,71 kunu od otkupljivača, 50 lipa državnih poticaja i 42 lipe intervente pomoći, također od države, što je ukupno 3,63 kune pa su tako po litri mogli zaraditi tridesetak lipa.

Zbog prosvjeda mljekara prekinut je promet u Čavićevoj ulici u Zagrebu, zatim u Čakovcu, Ferovcu, Poljancu te na cesti Slavonski Brod-Nova Gradiška. Zatvoren je i čvor Lužani na autocesti Bregana-Lipovac. Promet se preusmjerava na čvorove Nova Gradiška i Slavonski Brod zapad.


Dodavanje novih komentara je onemogućeno.