Događaji

Državni inspektorat već sutra kreće u akciju

Prijave onima koji plaćaju u bonovima, ne i Todoriću

Prijave onima koji plaćaju u bonovima, ne i Todoriću

Agrokor Ivice Todorića uvodi novu valutu u Hrvatsku! Radnici Diokija, koji već šest mjeseci nisu dobili plaću, su prošlog tjedna dobili bonove za Konzum u vrijednosti od 200 kuna. Mnogi radnici u Hrvatskoj su počeli dio plaće dobivati u Konzumovim bonovima, jer njihove gazde rade kompenzacije s Todorićem.

"Prema članku 84. Zakona o radu, plaća se sastoji isključivo u novcu. Prema tome, ovakav tip isplate plaće jest nezakonit", kazao je za Index ministar rada i mirovinskog sustava Mirando Mrsić.

"Problem je u tome što za povreda tog članka nužno za sobom ne vuče nikakvu prekršajnu sankciju, ali se nadam se kako će se u budućnosti na tome poraditi, kako bi se ovakvoj praksi stalo na kraj", dodao je Mrsić.

"Već sutra će Državni inspektorat krenuti u inspekciju vezano uz ovaj slučaj, a ako se dokazi potvrde, postoji mogućnost podizanja kaznene prijave DORH-u protiv poslodavca koji na nelegalan način isplaćuje plaću. Sličnih primjera nažalost bilo je i u prošlosti", kazao je ministar, ne želeći komentirati tezu da su gotovo uvijek u takvim situacijama u pitanju bili Konzumovi bonovi.

Neki su mislili kako se radi o Konzumovoj donaciji, ali su iz Agrokora objasnili da su na taj način kompenzirali isporučenu plastiku. No, to nije prvi puta da kune zamjenjuju Konzumovim bonovima, jer je krajem prošle godine Crkva Todoriću uplatila 250 tisuća kuna koji su pretvoreni u bonove i potom podijeljeni otpuštenim radnicima sisačke Željezare.

U toj transakciji je Zagrebačka biskupija sudjelovala sa 150 tisuća kuna, Sisačka biskupija sa 100 tisuća kuna, a Agrokor je "dodao" još 26 tisuća kuna. Kada su radnici potrošili bonove, novac je ponovno došao Agrokoru.

Na internetu su se pojavili oglasi u kojima ljudi prodaju svoje Konzumove bonove, koji njihovim gazdama služe kao zamjena za plaću. "Već sam prodao svoje bonove, ali možete me nazvati i drugi mjesec, jer ću opet dio plaće dobiti na taj način", kazao nam je ogorčeni "vlasnik" Konzumovih bonova.

"Ne želim novac davati Todoriću da se on bogati", kazao nam je prodavač bonova te nam je objasnio kako na tim bonovima zarađuje i njegov gazda, koji mu kaže da "ionako sve može kupiti u Konzumu". "Tu sigurno i on zarađuje na tim kompenzacijama", kazao nam je ogorčeni radnik koji ističe da bonovima ne može platiti račune.

Iz HNB-a ističu da je prema Zakonu o HNB-u jedino zakonsko sredstvo plaćanja u Hrvatskoj kuna te da je protuzakonito kao sredstvo plaćanja proizvoda i usluga i za isplatu plaća koristiti bonove. Pozivaju se na 28. člana Zakona o čeku u kojem vrlo jasno piše kako se smiju koristiti bonovi.

"Zabranjeno je pravnim i fizičkim osobama izdavanje i uporaba pisanih isprava (bonova i sl.) koje služe kao sredstvo plaćanja proizvoda i usluga te za isplatu plaća i naknadu troškova i ostalih materijalnih prava, čije izdavanje i uporaba nije utvrđena zakonom i drugim propisima na temelju zakona", pišu iz HNB-a.

Prema tome zakonu kazne za kršenje toga članka su od 20 do 200 tisuća kuna za pravne i fizičke osobe te od 2 do 20 tisuća kuna za odgovorne osobe u tvrtki. "Napominjemo da tumačenje Zakona o čeku i sankcioniranje njegovog kršenja nije u nadležnosti Hrvatske narodne banke, nego Ministarstva financija", ističu iz HNB-a.

Predsjednik Hrvatske udruge sindikata Ozren Matijašević kazao nam je isplaćivanje dijela plaće u bonovima samo jedna od mnoštva stvari koje se događaju hrvatskim radnicima.

"Jasno je da je protuzakonito, ali mi smo čuli mnoge primjere takve prakse. Ne konkretno u Agrokoru, ali imali smo slučaju u kojem su radnici dobivali bonove koje su morali potrošiti u tvrtki u kojoj rade", kazao je Matijašević za Index te dodao kako je ovo jedan od dokaza da poslodavci krše prava radnika.

"Dok se naše institucije dogovore koja treba reagirati, radnik je već 'obrao bostan'", kaže sindikalni čelnik koji dodaje kako bi bez poslao ostao radnik koji bi prijavio tvrtku zbog davanja plaće ili njezinog dijela u bonovima. "Radnici su ucijenjeni i moraju šutjeti, jer ako nešto kažu, dobit će po glavi", zaključio je Matijašević.


Dodavanje novih komentara je onemogućeno.