Događaji

Liječnici upozoravaju

Komarci u Dalmaciji prenose parazita koji izaziva opasnu bolest

Komarci u Dalmaciji prenose parazita koji izaziva opasnu bolest

Liječnici upozoravaju da su se u Dalmaciji pojavili komarci koji prenose parazita koji izaziva opasnu bolest. Ne mogu potvrditi je li se bolest proširila i na ostatak Hrvatske, no kažu kako se oboljeli javljaju uglavnom u uznapredovalom stadiju. Jedan od dva oblika bolesti može biti i smrtonosan, piše danas.net.hr

Parazitolozi Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo upozoravaju da je lišmanioza, opasna bolest tropskih i suptropskih područja koju ubodom prenose sićušni komarci-nevidi, sve češća u srednjoj i južnoj Dalmaciji. Godišnje se bilježi 20-ak oboljelih koji prema riječima liječnika pomoć potraže tek kad bolest već poprilično uznapreduje.

"Lišmanioza se širi uglavnom ljeti, a spremnik parazita je krv životinja, najčešće psa, lisice ili čaglja", pojasnio je dr. Mario Sviben, voditelj odjela za parazitologiju HZJZ-a. Tako komarac ubodom sa zaražene životinje krv prenese na čovjeka. No, problem je što se bolest razvija od nekoliko tjedana do čak osam mjeseci.

Dva su oblika bolesti, kožni i manifestni. Kožni uglavnom nije opasan, a prepoznatljiv je po ranicama na mjestu uboda koje ne zarastaju. Ako ih se ne liječi na vrijeme, zbog njih ostaju ožiljci. Manifestni oblik bolesti je daleko opasniji i ako se ne liječi završava smrću, piše Večernji list.

"Liječnici ga obično ne prepoznaju odmah jer zaražen čovjek ima nespecifične simptome. Riječ je o povišenoj tjelesnoj temperaturi, povećanoj slezeni i jetri te anemiji. Godišnje od ovog oblika lišmanioze oboli dva milijuna ljudi, a umre čak 60.000", upozorio je dr. Sviben. Dodaje kako se bolest može potvrditi testiranjem krvi na specifična antitijela.

Dr. Sviben kaže kako je slučaj kožne lišmanioze prije nekoliko dana otkriven u pacijentice. "Uglavnom je riječ o ljudima koji su prije više mjeseci boravili u južnim dijelovima Hrvatske", kazao je liječnik ističući kako nema podataka širi li se bolest i na ostatak zemlje. Oboljeli se, dodaje zaštititi mogu sredstvima koja se na kožu nanose protiv uboda insekata.

danas.net.hr/eZd


Dodavanje novih komentara je onemogućeno.