Događaji

Prevara unutar MORH-a

MORH potvrdio: Otkazi svima koji primaju i plaću i mirovinu

MORH potvrdio: Otkazi svima koji primaju i plaću i mirovinu

Ministarstvo obrane je potvrdilo kako će svi za koje se utvrdi da uz plaću primaju i naknadu od Zavoda za mirovinsko na ime utvrđene im radne nesposobnosti dobiti otkaz i bit će umirovljeni, prenosi 24sata

Podsjetimo, mediji su prije nekoliko dana otkrili da je još neutvrđen, ali sasvim sigurno ogroman broj časnika Oružanih snaga ali i MORH-ovih djelatnika, a neki kažu i više tisuća, godinama dobivao dvostruka primanja. Uz redovitu plaću, svaki mjesec su od Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje (HZMO) dobivali i dodatak koji je zamišljen kao kompenzacija za nemogućnost napredovanja u karijeri zbog invalidnosti. Budući da su te isplate u visini do čak šest tisuća kuna isplaćivane iz HZMO-a, riječ je o kršenju zakona koji ne dopušta da se uz plaću primaju i mirovine.  Do sada je otkriveno oko 40 takvih slučajeva.

Izvor iz MORH-a rekao je za Večernji list da je još 1998. godine država je donijela odluku da se onim časnicima koji su u ratu stekli invaliditet i zbog ne mogu napredovati po činu tim dodatkom kompenzira nemogućnost napredovanja. Međutim, umjesto da takvi zbog gubitka radne sposobnosti budu umirovljeni, oni su od HZMO-a godinama dobivali invalidske dodatke a istodobno su i napredovali u vojnoj hijerarhiji i stjecali više činove. 

Otkazi će, gotovo sigurno, pljuštati i u samom Ministarstvu obrane jer takva prevara nije bila moguća bez pomoći ljudi iz Personalne uprave MORH-a.


Dodavanje novih komentara je onemogućeno.