Događaji

Zahvala

Američki specijalci zahvalili zadarskom HGSS-u na spašavanju svog kolege

Američki specijalci zahvalili zadarskom HGSS-u na spašavanju svog kolege

Prije deset dana prilikom uspona na Anića kuk stradala su dva američka alpinista o ćemu smo već izvještavali. Brzom akcijom zadarske službe Gorske službe spašavanja, jedan je alpinist spašen i prevezen u rekordnom roku u zadarsku Opću bolnicu gdje mu je spašen život, dok na žalost njegovom kolegi nije bilo spasa, preminuo je od posljedica teških ozljeda na mjestu nesreće.

U ponedjeljak 28. svibnja zadarskom HGSS-u u posjet  je došla delegacija postrojbe (173rd Airborne brigade combat team) stradalih US specijalaca zajedno sa ocem preživjelog (zahvaljujući brzoj akciji HGSS-a) specijalca Javora Alexa.

Američka delegacija se osobno htjela zahvaliti vođi akcije kao i cijeloj službi za nesebične napore tijekom ove dramatične akcije spašavanja, te su pripadnicima uručiti plaketu ove specijalne postrojbe predvođene sa zapovjednikom Jeremy J. Schroeder (LTC, in commanding).

- I ova akcija ukazuje na potrebu postojanja 24 satnog dežurstva, kao i razvijanje helikopterskog spašavanja te konstantnog verificiranog medicinskog usavršavanja naših članova, što je ponekad jedini preduvjet dovoljno brze reakcije koja spašava ljudske živote na nepristupačnim terenima a to je cijela svrha postojanja službe, kažu pripadnici zadarskog HGSS-a te još jednom pozivaju liječnice i liječnike zadarske županije da volontiraju u HGSS stanici Zadar, koja trenutačno nema niti jednog liječnika.


Dodavanje novih komentara je onemogućeno.