Događaji

Poznati zadarski gospodarstvenici

Marinko Vukšević i Đenko Peroš osuđeni na 12 godina zatvora: Iz sudnice ravno u pritvor!

Marinko Vukšević i Đenko Peroš osuđeni na 12 godina zatvora: Iz sudnice ravno u pritvor!
Thinkstockphotos/Ilustracija

Poznati zadarski gospodarstvenici Marinko Vukšević (47) i Đenko Peroš (64) u srijedu su iz sudnice odvedeni pritvor odmah nakon što im je na Županijskom sudu u Zadru dosuđena nepravomoćna kazna od ukupno dvanaest godina zatvora zbog malverzacija u gospodarskom poslovanju, piše slobodnadalmacija.hr

Sudac Boris Radman proglasio ih je krivima za "izvlačenje" novca iz zadarske tvrtke "Prigorka promet", gdje je u inkriminirano vrijeme Peroš bio predsjednik Nadzornog odbora i većinski vlasnik, a Vukšević direktor.

- Osuđujete se na jedinstvene kazne od po šest godina zatvora svaki - rečeno je u presudi nakon čega su Vukšević i Peroš nakon sedam godina sudovanja vidno šokirani odvedeni u pritvor istražnog centra zatvora u Zadru.

Prema optužnici, Vukšević, nekadašnji direktor "Prigorka prometa" i Peroš, nekadašnji vlasnik te tvrtke, poljoprivrednog kombinata "Vrana", Zadar filma te suvlasnik dioničkog paketa "Dalmatinske banke" teretili su se za zloporabu položaja i ovlasti.

Optuženi su da su novac iz „Prigorke“ izvlačili u razdoblju od 1994. do 1998. godine izdajući mjenice za koje su znali da se neće moći naplatiti jer je žiro-račun te tvrtke bio u blokadi. Tužiteljstvo je tako Vukševića optužilo da je u četiri godine poslovanja iz blagajne "Prigorka prometa" za Peroša izvukao gotovo pet milijuna kuna.

To su, prema navodima optužbe ostvarili preuzimanjem dionica iz tvrtke "Vrana" u kojoj je Peroš bio većinski vlasnik. Od trojice suvlasnika - Mirjane Škare, Dragana Perajića i Tihomira Crnogorca, umanjili su nominalnu vrijednost dionica za iznos od oko 7,8 milijuna tadašnjih DEM.

Po pravomoćnosti presude Perošu je naloženo vraćanje materijalne koristi u iznosu od 4,8 milijuna kuna, dok je Vukševiću pri odmjeravanju kazne kao olakotna okolnost uzeta njegova ranija neosuđivanost, činjenica da je otac troje malodobne djece, te što kaznenim djelima koje mu je tužiteljstvo stavilo na teret nije sebi osobno pribavio korist.

SD/eZd


Dodavanje novih komentara je onemogućeno.