Događaji

Radni sastanak

Kotromanović pohvalio pilote za protupožarnu sezonu

Kotromanović pohvalio pilote za protupožarnu sezonu

"Posao je odrađen izuzetno učinkovito", kazao je i general Lovrić, te se također zahvalio svima koji su bili angažirani u gašenju požara

Ministar obrane Ante Kotromanović i načelnik GS OSRH-a general pukovnik Drago Lovrić s najbližim suradnicima jučer su u zrakoplovnoj bazi Zemunik održali radni sastanak s pripadnicima HRZ-a i PZO-a koji su sudjelovali u ovogodišnjoj protupožarnoj sezoni, javlja MORH

Na sastanku su bili i ravnatelj Državne uprave za zaštitu i spašavanje Jadran Perinić i Predsjednik uprave Zrakoplovno-tehničkog centra Darko Cigrovski sa suradnicima.

U ovogodišnjoj PP sezoni od 15. svibnja do 24. rujna zračne snage OSRH-a su sudjelovale u gašenju 349 požara. To je najveći broj intervencija na požarištima u jednoj PP sezoni od kada se vodi statistika.

U tom je razdoblju ostvareno sveukupno više od 2 400 sati naleta. Od toga je više od 1 850 sati ostvareno izravno u gašenju požara, protupožarnim izviđanjima i prevoženju snaga i materijalnih sredstava na i s požarišta. Utrošeno je gotovo 1 300 000 litara goriva, te izbačeno 58 111 tona vode. Najviše požara bilo je u Splitsko-dalmatinskoj županiji, njih 113.

Kopnene snage bile su angažirane tijekom srpnja i kolovoza, i to po tri puta u svakom mjesecu. Uz to zračne snage su bile i pet puta angažirane na požarištima u inozemstvu, u Grčkoj, Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini.

Bojnik Davor Turković, zapovjednik Protupožarne eskadrile, u analizi PP sezone je istaknuo kako je ispravnost tehnike bila izuzetno zadovoljavajuća bez obzira na njezinu intenzivnu uporabu, te kako je suradnja sa ZTC-om ove godine dodatno poboljšana: "Nikad kao do ove godine avioni nisu dolazili s pregleda ovako pravovremeno."

Veliku zaslugu za uspješnost ovogodišnje sezone imaju i zrakoplovni tehničari PP Eskadrile koji su u ovom razdoblju obavili 4071 prijeletni, poslijeletni i međuletni pregled, 54 periodična pregleda koji se obavljaju svakih 50, 100, 200 sati leta, te 469 korektivnih intervencija na avionima.

Ministar obrane zahvalio se i odao priznanje svima koji su sudjelovali u PP sezoni. „Sezona je bila teška. Odrađen je odličan posao koji je težak i odgovoran", te je dodao kako se ovaj radni sastanak može smatrati početkom priprema za slijedeću protupožarnu sezonu. "Smatram da je ovo početak priprema za slijedeću PP sezonu za koju se nadam da će biti s manje požara".

Kotromanović je i ovom prigodom ukazao na nužnost racionalnog trošenja sredstava, a eventualne uštede bi se uložile u infrastrukturu, obuku i poboljšanje uvjeta života i rada pripadnika OSRH-a.

"Posao je odrađen izuzetno učinkovito", kazao je general Lovrić, te se također zahvalio svima koji su bili angažirani u gašenju požara.

Ravnatelj DUZS-a Perinić je napomenuo kako možemo biti zadovoljni učinjenim. "Naša zajednička zadaća je građanima osigurati maksimalnu sigurnost kad se radi o ugrozama od požara", kazao je je Perinić, te zaključio kako su ove sezone stečena dodatna vrijedna iskustva. "Ugroza od požara će uvijek biti, ne znamo kad, ali se moramo neprekidno obučavati i u svakom trenutku biti spremni reagirati."

MORH/eZd


Dodavanje novih komentara je onemogućeno.