Događaji

Vodostaj rekordno porastao

Jakovina: Hidrocentrale su regulirale tok vode

Jakovina: Hidrocentrale su regulirale tok vode

U ranim jutarnjim satima protok rijeke Drave kod HE Varaždin prešao je 2.000 metara kubnih u sekundi te je uspostavljeno izvanredno stanje obrana od poplava na dionici rijeke od željezničkog mosta Varaždin do granice sa Slovenijom.

Na današnjoj izvanrednoj sjednici Stožera za zaštitu i spašavanja Međimurske županije istaknuto je kako je riječ o najvišem vodostaju ikad izmjerenom na ovoj rijeci, odnosno vodostaju kakav se bilježi jednom u tisuću godina.

Dosad najveći zabilježeni protok onaj 1965. godine iznosio je oko 2.800 m3/s, dok je danas prijepodne protok rijeke Drave kod HE Varaždin iznosio 3.300. Najugroženija su bila područja uz Granični prijelaz Trnovec te stari nasip uz cestu Pušćine - Gornji Hrašćan. Ferid Kašmo iz županijskog Stožera za zaštitu i spašavanje rekao je kako su svi uložili zajedničke napore i dobro se pripremili za nastalu situaciju.

"Sve do Pučina nasip će izdržati, ali imali smo dovoljno vremena da se pripremimo. Sve je dobro pripremljeno i organizirano, općina Nedelišće je pripremila svoje snage, sve je spremno da se prihvate te vode", istaknuo je Kašmo.

U Trnovcu je u prijepodnevnim satima voda došla do ceste te je granični prijelaz zatvoren. Ekipe Hrvatskih voda i Općine Nedelišće štite naselje postavljanjem zečjih nasipa i nasipavanjem pijeska. Ekipe Hrvatskih voda, Područnog ureda za zaštitu i spašavanje Čakovec - Centar 112, te Općine Nedelišće na terenu su provele cijelu noć, a angažirana je i mehanizacija. Trenutno nisu ugroženi ljudski životi, a prema procjenama neće biti potrebe za evakuacijom. Dravska voda koja stiže ispušta se u staro korito rijeke. Područja uz rijeku Dravu ujutro je obišao i ministar poljoprivrede Tihomir Jakovina s generalnim direktorom Hrvatskih voda Ivicom Plišićem.

"Oko 25 kilometara nasipa je izuzetno dobro napravljeno. Ono što ćemo napraviti, gdje se vide pozitivni efekti sve tri hidrocentrale koje su snižavanjem akumulacije na neki način regulirale tok vode, to su hidrocentrale u projektu koje će na neki način dugoročno riješiti ove probleme", rekao je Jakovina.

Župan Međimurske županije Ivan Perhoč govorio je o nedostacima koji se na području Županije moraju sanirati.

"Činjenica je da smo se na rijeci Dravi svi pouzdali u hidrocentrale koje su i danas doprinijele puno, ali vidimo i dalje neke nedostatke. Na graničnom prijalzu Trnovica je problem i cesta, a trebamo i završiti 2,5 kilometara nasipa prema Puščinama i onda možemo reći da i taj dio imamo pod zaštitom", rekao je Perhoč.

Prema podacima slovenskih službi, danas ujutro protok vode kod prve slovenske dravske hidrocentrale iznosio je 1.000 m3/s što znači da se vodostaj vraća u normalu. Područja s međimurske strane nizvodno od varaždinskog mosta nisu neposredno ugrožena jer se stari tok rijeke u koju se ispušta višak vode nalazi s južne strane akumulacijskog jezera. Što se tiče rijeke Mure na njoj je proglašena redovna obrana od poplava, zatvoren je Granični prijelaz Sv. Martin na Muri, no ne očekuju se veći problemi kao ni proglašavanje izvanrednog stanja.


Dodavanje novih komentara je onemogućeno.