Događaji

Spuštanje vodostaja

Ukinute su mjere izvanredne obrane od poplava na Dravi

Ukinute su mjere izvanredne obrane od poplava na Dravi

Hrvatske vode su u 13 sati ukinule mjere izvanredne obrane od poplava na Dravi, u Podravini još jutros počela sanacija poplavljenog područja, voda iz bunara i dalje nije za piće pa u poplavljenim naseljima postavljaju pipe na hidrante.

Spuštanjem vodostaja koji se sigurno odmiče ispod 570 cm Hrvatske su vode ukinule mjere izvanredne obrane od poplave na Dravi. A da se situacija u ugroženim područjima šest podravskih općina normalizira, rekao nam je viši stručni referent za obranu i zaštitu u Koprivničko-križevačkoj županiji Stjepan Behin:

„Mi smo imali kritičnu situaciju prošlu noć i bili smo u punoj pripravnosti, angažirali smo sve strojeve, se ljude i sve je bilo na nasipima. Ako vam kažem da smo potrošili samo 70.000 vreća, onda znate koliko smo toga napravili. Ono što je važno da je vodostaj u opadanju i da mi sad već pomalo obavljamo sanaciju - znači ispumpavanje podruma i dvorišta iz objekata u koje je ušla voda. Sad nam je najkritičnije mjesto Drnje. Tamo imamo veliki broj vatrogasaca jer to je nebranjeno područje."

Na poplavljenom području došlo je do onečišćenja privatnih bunara, dok je voda iz javne vodoopskrbe u potpunosti ispravna. No kako je relativno malen broj domaćinstava priključen na javnu vodovodnu mrežu, odgovorni omogućavaju građanima korištenje vode iz hidranata, rekla nam je ravnateljica županijskog Zavoda za javno zdravstvo Draženka Vadla:

„U tijeku je postavljanje pipa na hidrantsku mrežu u poplavljenim područjima tako da će se svi stanovnici će se moći snabdijevati sa zdravstveno ispravnom vodom na tim hidrantima. Ta voda je besplatna prema tome, koliko god im je potrebno za piće, za kuhanje, za osobnu higijenu moći će koristiti."

Pipe na hidrante montiraju po nalogu općinskih načelnika , a kad su pak privatni bunari u pitanju, situacija nije tako jednostavna, kaže ravnateljica Vadla:

„Prije bilo kakve analize potrebno je napraviti određene mjere sanacije bunara na poplavnim područjima. A prije te sanacije potrebno je pričekati da se stanje na terenu stabilizira, da se poplavne vode povuku a onda ide sanacija bunara koja nije tako jednostavna. Jedino pravo rješenje i dugotrajnije i za koje bi se stvarno moglo reći da je voda zdravstveno ispravna jest priključenje na vodovodnu mrežu."


Dodavanje novih komentara je onemogućeno.