Događaji

Vodeni val iz Slovenije

Izvanredne mjere obrane od poplava u Rugvici, Orlima i Velikoj Gorici

Izvanredne mjere obrane od poplava u Rugvici, Orlima i Velikoj Gorici

Područje oko Velike Gorice, ali i zapadni dio županije prema Samoboru i općini Brdovec bile su najkritičnije točke

Vodostaji na području cijele Zagrebačke županije uz sliv Save su u opadanju, a na području grada Velike Gorice te općina Orle i Rugvica i dalje su na snazi izvanredne mjere obrane od poplava.

Županijski Stožer za zaštitu i spašavanje i danas obilazi teren, a u Rugvicu stiže i još kamenog materijala kako bi se nasip dodatno zaštitio, kaže šef Stožera i zamjenik župana Zagrebačke županije Rudolf Vujević.

"Mi smo imali dežurstvo cijelu noć, bili smo u Gorici i u Orlima, obilazimo kombinirano teren. Naravno, danas smo nastavili s radom stožera, dežurstvo je i dalje u Zagrebačkoj županiji. S obzirom da su na snazi izvanredne mjere obrane od poplava za područje Rugvice, Velike Gorice, Orla, dalje Dubrovčaka i prema Ivanić Gradu, mi se opnašamo sukladno napucima Državne uprave za zaštitu i spašavanje i Hrvatskih voda", ističe Vujević.

Područje oko Velike Gorice, ali i zapadni dio županije prema Samoboru i općini Brdovec bile su najkritičnije točke.

"Brdovec, Zaprešić i Sveta Nedjelja, u tom dijelu se Sava povlači, znači nije bilo ozbiljnijih izlijevanja. Ono što je važno je da nije bilo nikakvih zahtjeva za evakuiranjem stanovništva i niti jedna kuća nije poplavljena. Tako da je u dijelu Samobora nasip koji je izgrađen odradio svoje. Ono što je važno, da na tom području u zapadnom dijelu županije nema nikakve materijalne štete", poručuje Vujević.Uspješno je tako izbjegnut scenarij iz 2010. godine, kada je vodni val iz Slovenije ostavio za sobom velike materijalne štete na području Zagrebačke županije.

Ovoga su puta bili spremni, ali i val je bio puno manji, kaže Vujević. Ipak, to je problem koji se dugoročno mora riješiti.

"Mi od Vlade očekujemo da zajedno sa županijom i gradovima riješi taj dugoročni problem rijeke Save, odnosno da se izgradnjom hidrocentrale regulira tok Save jer smo svjedoci klimatskih promjena i u tom dijelu ne možemo čekati 15 godina, nego se jednostavno neke stvari moraju krenuti raditi", poručuje zamjenik župana Zagrebačke županije.

Redovna sjednica Stožera je večeras u 20 sati, do kada se očekuje potpuna normalizacija vodostaja i u preostalim djelovima županije.


Dodavanje novih komentara je onemogućeno.