Događaji

Karamarko u Splitu

Državu i medije preuzeli su "čučavci"

Državu i medije preuzeli su

Mogu poručiti SDP-ovcima da izgube nadu, jer ništa dobro ne rade za ovaj narod. HDZ je narodnjačka stranka koja je u tijelu hrvatskog bića', poručio je šef oporbe Tomislav Karamarko iz Splita, gdje je ogranak njegove stranke organizirao tribinu povodom 13. godišnjice smrti Franje Tuđmana.

Za mjesto događanja izabrano je Hrvatsko narodno kazalište, a do Dalmacije su se kroz snijeg probili brojni vodeći HDZ-ovci - od 'predavača' Andrije Hebranga, Ivice Kostovića, Andra Ozretića i Ćire Blaževića do Gotovininog prijatelja i kuma Željka Dilbera.

U splitskom teatru tražila se karta više, HDZ je želio demonstrirati upravo teatralan povratak baštini Franje Tuđmana: prvog hrvatskog predsjednika Karamarko je usporedio s Churchillom, Adenauerom i Havelom, a šef splitskog HDZ-a Petar Škorić s De Gaulleom, Bismarckom i Washingtonom.

'Svaka suvremena država u presudnom trenutku imala je čovjeka koji je odradio povijesno djelo, za nas je to Franjo Tuđman i ne smije ga se podcjenjivati. Ne vraćamo se u prošlost, nego u Europsku uniju ulazimo s imenom i prezimenom i bitno je da u temelje naše stranke i cijelog društva ugradimo Tuđmanove vrijednosti. On je stvorio našu slobodu i demokraciju', kazao je Karamarko.

S predsjednikom HDZ-a razgovarali smo uoči dvosatne tribine u kazalištu, gdje su se redale pjesme, govori i prigodni filmovi. U Splitu se već danima spekulira da će kandidatkinja ove stranke za splitsku gradonačelnicu biti Kerumova odbjegla zamjenica Anđelka Visković, a na pitanje je li to točno, Karamarko je odgovorio u svome stilu.

'HDZ ima nekoliko kandidata koje sam upoznao i s njima razgovarao. Jesmo li pregovarali? Ha, a što su pregovori, a što razgovori?' u dilemi je šef HDZ-a. No zato je stao u obranu Milana Kovača, HDZ-ovca koji je vodio Fond za privatizaciju u vrijeme privatizacijske pljačke početkom devedesetih - koji bi trebao postati novi predsjednik Kluba utemeljitelja HDZ-a.

'Gledajte, ja ne želim na taj način razmišljati, a ako i bude izabran - izabrat će ga ljudi. Gospodin Kovač nije procesuiran i nije imao nikakvih kaznenih prijava. Pa ne možemo ljude konstantno držati pod hipotekom nekakve potencijalne krivice', uzbudio se Karamarko.

Na samoj svečanosti redali su se patetični govori od kojih valja izdvojiti onaj Andrije Hebranga, gdje se obrušio i na političare i na medije.

'Provodila se hajka s tragičnim posljedicama! Jedna od njih je da utemeljitelj hrvatske države Franjo Tuđman još nema spomenik u glavnom gradu svih Hrvata, Zagrebu. Ne znam da je ijedan stvoritelj države u povijesti imao nezahvalnijih nasljednika, a zašto je to tako? Zato što su oni koji su došli nakon njega čučali u podrumima dok smo se borili za slobodu Hrvatske, ja ih skraćeno zovem 'čučavci'! Eto, ti čučavci su nažalost preuzeli i medije, informativni dio društvenog života, pa tako dobili monopol na širenje laži!', bjesnio je Hebrang.

Ćiro Blažević na pozornici je ponovno prepričao anegdotu kada je uskočio u krevet gripoznog Tuđmana i zavapio: 'Predsjedniče, želim se zaraziti vašom gripom!' Domaćini iz splitskog HDZ-a, uvjereni da je Ćiro neizmjerno popularan u splitskim nogometnim krugovima, poklonili su mu Hajdukov šal.


Dodavanje novih komentara je onemogućeno.