Događaji

Sporna je - presuda generalima

Srbija spremna na dijalog oko povlačenja tužbi za genocid

Srbija spremna na dijalog oko povlačenja tužbi za genocid

Ivan Mrkić tvrdi da presude generalima otežavaju proces pomirbe u regiji

Srpski ministar vanjskih poslova Ivan Mrkić komentirao je jučer u intervjuu za agenciju Beta kako je Srbija spremna s Hrvatskom razgovarati o mogućnosti međusobnog povlačenja tužbi za genocid pred Međunarodnim sudom pravde u Haagu.

 

Beograd se oduvijek zalagao za širenje i poboljšanje suradnje u regiji, tvrdi Mrkić te dodaje kako se već nekoliko puta susreo s hrvatskom ministricom vanjskih poslova Vesnom Pusić, s kojom je dogovorio nastavak dijaloga i jačanje suradnje između dviju zemalja.

"Da budem potpuno jasan, moji razgovori s Vesnom Pusić nisu ni protokolarni, ni tehnički, već obostrano iskreni u namjeri da odnose naših dviju zemalja gradimo na zdravom temelju", rekao je Mrkić.

Osvrnuo se i na oslobađajuće presude generalima Gotovini i Markaču te zaključio kako one "otežavaju proces pomirbe u regiji".

"Prvenstveno jer nameću dojam o selektivnoj pravdi, slijepoj na činjenje najtežih zločina. Ipak, ne zatvaraju mogućnost razgovora sa Zagrebom o međusobnom povlačenju tužbi. Što se tiče povlačenja tužbi pred Međunarodnim sudom pravde, razgovarat ćemo o tome s hrvatskim kolegama", izjavio je Mrkić.


Dodavanje novih komentara je onemogućeno.