Događaji

12.000 ugostitelja mora imati fiskalnu blagajnu

Građani uglavnom ne žele prijavljivati ugostitelje

Građani uglavnom ne žele prijavljivati ugostitelje

Nepravilnosti u fiskalizaciji mogu prijaviti i sami građani koje smo pitali bi li prijavili ugostitelje

750 inspektora Porezne uprave jutros je krenulo u nadzor obveznika fiskalizacije. Iz Ministarstva financija poručili su da će obveznicima fiskalizacije za koje nadzor Porezne uprave utvrdi da posluju s gotovinom, a ne izdaju fiskalne račune, Porezna uprava zabraniti daljnji rad i zapečatiti poslovni prostor. Ipak, u slučaju da se tijekom nadzora otklone nepravilnosti, obveznik fiskalizacije može nastaviti s poslovanjem.

 

Iako je ravnateljica Porezne uprave Nada Čavlović-Smiljanec najavila kako će se u početku onima kod kojih budu pronađene nepravilnosti 'progledati kroz prste', na internetskim stranicama Porezne uprave je objavljeno kako će obveznicima fiskalizacije za koje se utvrdi da posluju s gotovinom a ne izdaju fiskalne račune, Porezna uprava zabraniti daljnji rad, odnosno zapečatiti poslovni prostor do otklanjanja nepravilnosti.

"U slučaju da obveznik fiskalizacije ne izdaje fiskalni račun možemo zatvoriti njegovu radnju tako dugo dok se ne otklone nedostaci", objasnila je ranije Čavlović-Smiljanec.

Od 1. siječnja 12.000 ugostitelja mora imati fiskalnu blagajnu internetskom vezom spojenu s Poreznom upravom, a od 1. travnja njih 22.000 ući će u sustav.

"Šestomjesečno donošenje zakona dalo je dovoljno vremena da se svi oni koji su htjeli mogu pripremiti za provedenu navedenog zakona", rekao je ministar financija Slavko Linić.

A nepravilnosti u fiskalizaciji mogu prijaviti i sami građani koje smo pitali bi li prijavili ugostitelje.

"Ima nas svakakvih tako da meni osobno nije nikad palo na pamet da cinkam kolege, niti bih to napravila"
"Kod nas tisuću stvari ne funkcionira dobro pa vjerujem da ni sustav tih blagajni i interneta ne funkcionira kako treba"
"Svi smo u komi pa je li hoćete sad čovjeka strpati u još veću komu, da dobije neku kaznu"
"Ja se držim one stare - oteto, prokleto"
"Uvijek ima kukolja u žitu, ali prijava ne. Fuj"


Dodavanje novih komentara je onemogućeno.