Događaji

Uskoro

Osijek dobiva spomenik Franji Tuđmanu

Osijek dobiva spomenik Franji Tuđmanu

Osijek uskoro dobiva spomenik prvom hrvatskom predsjedniku, Franji Tuđmanu.

Na ponovljeni natječaj za izradu idejnog rješenja pristiglo je 13 radova, a najuspješnijim je proglašen onaj akademskog kipara iz Zagreba Ante Jurkića, kojemu je pripala i nagrada od 65 tisuća kuna.

Prema njegovom idejnom rješenju, tako će se graditi spomenik Franji Tuđmanu na osječkom Trgu Slobode, istaknula je osječka dogradonačelnica Danijela Lovoković.

"Još mu jednom čestitam i s njim će se ići dalje u sklapanje jednog autorskog praćenja realizacije skulpture i morat će se putem javne nabave odabrati ona tvrtka s kojom ćemo ugovoriti lijevanje skulpture jer je predviđeno da bude u bronci", kazala je Lovoković.

Spomenik će biti postavljen na novoobnovljenom Trgu slobode, između Supermarketa i Kapucinskoga samostana. Grad Osijek za to je osigurao 300 tisuća kuna, a Županija 250 tisuća kuna, kaže osječki gradonačelnik Krešimir Bubalo.

"Doktor Franjo Tuđman je najzaslužniji za noviju hrvatsku povijest, ali i za našu slobodu. Najmanje što možemo učiniti kao grad je postaviti spomenik i time mu se odužiti za sve ono što je napravio za Grad Osijek, ali i Hrvatsku", rekao je Bubalo.

Kada će spomenik biti postavljen još uvijek ne znaju ni u osječkoj gradskoj upravi, no kažu da će se u realizaciju projekta krenuti čim se odabere izvođač, odnosno čim prođu svi žalbeni rokovi.


Dodavanje novih komentara je onemogućeno.