Događaji

Nastavlja se rat u škveru

Brodosplit: Tko želi ugovor, treba izaći iz sindikata

Brodosplit: Tko želi ugovor, treba izaći iz sindikata

Novi vlasnik Brodosplita Tomislav Debeljak tek je u petak, punih pet dana nakon navodnog incidenta, splitskoj policiji podnio kaznenu prijavu zbog prijetnji protiv čelnika najbrojnijeg sindikata u tvrtki Zvonka Šegvića. U brodogradilištu nisu otkrili njegov identitet i tvrde da su policiji dostavili dokazni materijal o prijetećem telefonskom pozivu, a Šegviću su do daljnjega zabranili pristup tvrtki.

'Pravni i taktički rat', koji je Debeljak prošlog tjedna otvoreno najavio škverskim sindikatima, svejedno je nastavljen nesmiljenom žestinom: u četvrtak kasno poslijepodne tajnice i prateće osoblje sva tri sindikata koji djeluju u Brodosplitu momentalno su poslane 'na čekanje', pa su sindikalci gotovo potpuno onemogućeni u svom radu: u isto vrijeme trebaju dežurati i uredima i javljati se na telefone, obilaziti radnike u pogonima i putovati na sastanke. Pritisak je i na samim radnicima koji ionako strepe za svoja radna mjesta, pa im se nude ugovori ukoliko istupe iz sindikata.

'Da, šefovi manjih sredina i radnih jedinica sugeriraju zaposlenima da se ispisuju iz sindikata. Zatražili smo službeno objašnjenje i rečeno nam je da se to događa samo kod stotinjak radnika kojima su ponuđeni individualni menadžerski ugovori, no ni to se ne bi smjelo događati jer ti isti ljudi imaju pravo glasa kod izbora Radničkog vijeća - dakle, moraju imati mogućnost biti i članovi sindikata', kazao je za tportal povjerenik Sindikata metalaca u Brodosplitu Joško Franić i pozvao ministra gospodarstva Ivana Vrdoljaka da hitno intervenira.

Sprečavanje sindikalnog rada u Brodosplitu neugodno je iznenadilo i predsjednika Hrvatske udruge sindikata Ozrena Matijaševića, koji upozorava da se time krši kolektivni ugovor - a samim time i kupoprodajni ugovor koji je Debeljakova tvrtka DIV potpisala s Vladom.

'Poslodavac ima obavezu osigurati administrativne uvjete za rad sindikata, to je prekršeno i upozorili smo ga da se to ne smije događati. Ovo je još jedan razlog zašto se država mora uključiti u proces već sada, u začetku', kazao nam je Matijašević. Želi spustiti loptu na zemlju, pa smiruje strasti i najavljuje zajednički sastanak svih strana u Ministarstvu gospodarstva početkom idućeg tjedna.

'Stvari moramo vratiti u miran kolosijek, imamo suglasnost ministra Vrdoljaka, vlasnika Brodosplita i samih sindikata za dogovor. Moramo početi pregovarati oko socijalnog sporazuma i očekujemo da će ministar održati obećanje', dodaje predsjednik HUS-a.

U splitskoj policiji za tportal su potvrdili da su u petak ujutro konačno primili kaznenu prijavu Tomislava Debeljaka i najavljuju da će započeti postupanje i o svemu obavijestiti Državno odvjetništvo.


Dodavanje novih komentara je onemogućeno.