Događaji

Napali pravoslavce

Kaznene prijave za napadače iz Kistanja

Kaznene prijave za napadače iz Kistanja

U Kistanjama jučer novi međunacionalni sukob. Na cesti od Kistanja prema manastiru Krka, sedmorica kistanjskih mladića napala su osmoricu učenika pravoslavne bogoslovije. Jedan je teže, a petero ih je lakše ozlijeđeno. Napadači su kazneno prijavljeni za zločin iz mržnje.

Sukob koji je eskalirao tučom bejzbol palicama i težim i lakšim tjelesnim ozljedama! Maloljetnik s područja Kistanja osumnjičen je za nanošenje teške tjelesne ozlijede 19-godišnjem bosanskohercegovačkom državljaninu s prebivalištem u Kistanjama. Šestorica maloljetnika osumnjičena su za nanošenje lakših ozljeda petorici bosanskohercegovačkih državljana s prebivalištem u Kistanjama.

"Ovim kriminalističkim istraživanjem smo utvrdili da su osumnjičeni jučer oko 13 sati u Kistanjama, iz mržnje, verbalno, a zatim i tjelesno napali osmoricu učenika Bogoslovije manastira Krka. Tom prilikom jedan učenik je teže, a petorica učenika su lakše ozlijeđena, isto tako kao i dvojica osumnjičenih maloljetnika", istaknula je glasnogovornica šibensko-kninske policije Marica Kosor.

Glavni ravnatelj policije Vlado Dominić rekao je da ovo nije prvi put da se na tom području dogodio incident.

"Policija, što se tičeg samog Kistanja, unazad godinu dana je dosta intervenirala što se tiče narušavanja javnog reda i mira između Hrvata koji su došli s Janjeva jer se oni teško uklapaju u ovu sredinu. Tako da smo do sada uvijek postupali na svaku dojavu građana i proaktivno djelujemo, s time da imamo više ophodnji na samom području Kistanja. Mogu reći da to nije strašan incident, to je narušavanje javnog reda i mira, samo što je sudjelovalo više osoba", kazao je Dominić.

Jedan maloljetnik osumnjičen je za nanošenje teških tjelesnih ozljeda 19-godišnjaku, a šestorica za lakše ozlijeđivanje petorice bogoslova. Iz Eparhije dalmatinske Srpske pravoslavne crkve priopćili su da je razlog sukoba vjerska i nacionalna mržnja. 'Bogoslovi su mirnim razgovorom pokušali izbjeći sukob, ali je ipak uslijedio "brutalan i ničim izazvan napad bejzbol palicama i šipkama', naveli su u priopćenju i naglasili da je incidentom narušena sigurnost bogoslovije, koju sada čuva policija.

Istodobno iz kistanjskog HDZ-a suprotne reakcije - tvrde da su napad izazvali bogoslovi već ranije poznati po provokacijama te da se jučerašnje nasilje dogodilo u samoobrani.

Predsjednik tamošnjeg HDZ-a Roko Antić navodi da su bogoslovi prepriječili put Kistanjcima koji su šetali prema manastiru, zbog čega je izbio sukob.

"Oni se ne ustručavaju nositi majicu 'Kosovo je Srbija', majicu dvoglavog orla. Non-stop su prisutne 'čarke'. Često znaju piti ispred dućana. Naši lovci svjedoče da su ih čuli kako putem prema manastiru pjevaju krajiške i četničke pjesme", rekao je Antić.

Maloljetni napadači prepraćeni su u pritvor uz kaznene prijave zbog zločina iz mržnje.


Dodavanje novih komentara je onemogućeno.