Crna Kronika

Sukob u Kistanjama

Policija potvrdila da se u Kistanjama dogodio zločin iz mržnje

Policija potvrdila da se u Kistanjama dogodio zločin iz mržnje

U Kistanjama jučer novi međunacionalni sukob. Na cesti od Kistanja prema manastiru Krka, sedmorica kistanjskih mladića napala su osmoricu učenika pravoslavne bogoslovije. Jedan je teže, a petero ih je lakše ozlijeđeno.

Šibensko-kninska policija privela je napadače i danas će uz kaznenu prijavu Općinskom državnom odvjetništvu za mladež u Šibeniku, biti dovedeni u pritvor. 

"Ovim kriminalitsičkim istraživanjem smo utvrdili da su osumnjičeni jučer oko 13 sati u Kistanjama, iz mržnje, verbalno, a zatim i tjelesno napali osmoricu učenika Bogoslovije manastira Krka. Tom prilikom jedan učenik je teže, a petorica učenika su lakše ozlijeđena, isto tako kao i dvojica osumnjičenih maloljetnika", rekla nam je glasnogovornica šibensko-kninske policije Marica Kosor.

Jedan maloljetnik osumnjičen je za nanošenje teških tjelesnih ozljeda 19-godišnjaku, a šestorica za lakše ozlijeđivanje petorice bogoslova.

Policija je utvrdila kako se radi o zločinu iz mržnje, a pravi povod sukoba zasada nije poznat. Eparhija dalmatinska Srpske pravoslavne crkve tvrdi da je razlog vjerska i nacionalna mržnja.

Iz Eparhije su priopćili kako su bogoslovi mirnim razgovorom pokušali izbjeći sukob, ali je ipak uslijedio "brutalan i ničim izazvan napad bejzbol palicama i šipkama". Dodaju da je ovim narušena sigurnost bogoslovije, koju sada čuva policija.

Sasvim suprotne reakcije iz kistanjskog HDZ-a, koji tvrdi da su napad izazvali bogoslovi već ranije poznati po provokacijama te da se jučerašnje nasilje dogodilo u samoobrani. Navode kako su bogoslovi prepriječili put Kistanjcima koji su šetali prema manastiru, zbog čega je izbio sukob.

Predsjednik tamošnjeg HDZ-a Roko Antić ističe kako se radi o mladićima iz Srbije i Republike Srpske koji su inače tijekom tjedna pod strogim režimom, a nedjeljom izlaze i redovito izazivaju i provociraju stanovnike Kistanja. Ponavlja i kako stoji iza svoje izjave da je "manastir Krka leglo četvništva u Hrvatskoj".

 

"Oni se ne ustručavaju nositi majicu 'Kosvo je Srbija', majicu dvoglavog orla. Non-stop su prisutne 'čarke'. Često znaju piti ispred dućana. Naši lovci svjedoče da su ih čuli kako putem prema manastiru pjevaju krajiške i četničke pjesme. Ima puno poveznica zašto sam rekao da je manastir Krka leglo četništva u Republici Hrvatskoj", rekao je Antić.


Dodavanje novih komentara je onemogućeno.