Događaji

Istraga u tijeku

U kući ruskog tajkuna nisu pronađene opasne tvari

U kući ruskog tajkuna nisu pronađene opasne tvari

Britanska policija istražuje smrt kontroverznog ruskog tajkuna Borisa Berezowskog koji je jučer pronađen mrtav u svojoj kući na jugu Engleske.

Stručnjaci za kemijske, biološke i nuklearne materijale nisu pronašli opasne tvari pretražujući njegovu kuću koja se nalazi oko 40 kilometara zapadno od Londona te se nagađa kako se radi o samoubojstvu, prenose britanski mediji.

Odvjetnik 67-godišnjeg ruskog oligarha Aleksandar Dobrovinski tvrdi da je bio u depresiji zbog dugova te da je vjerojatno počinio samoubojstvo, a policija slučaj još uvijek tretira kao nerazjašnjen.

Berezowski je nekad bio bliski Putinov suradnik, s kojim se razišao 2000. godine kada je emigirao u Veliku Britaniju, a od tada je žestoki kritičar ruskog predsjednika. Moskva je nekoliko puta tražila izručenje kontroverznog poduzetnika kojeg se optužuje za razne malverzacije u privatizaciji državnog vlasništva u Rusiji, a bio je i prijatelj s bivšim ruskim špijunom Aleksandrom Litvinenkom, otrovanim radioaktivnim polonijem.

Nedavno je i izgubio parnicu protiv svojeg bivšeg poslovnog partnera Romana Abramoviča od kojega je tražio 6 miljardi dolara odštete, a pojavila su se nagađanja da primijenio dotadašnje stavove o vlasti u Rusiji te da se želi vratiti u domovinu.

Putinov glasnogovornik Dmitrij Peskov jučer je za državnu televiziju izjavio kako je Berezowski pisao ruskom predsjedniku da želi da se vrati kući te da je tražio "oproštaj za svoje pogreške".

"Nema mnogo ljudi koji bi rekli nešto dobro za njega, tako da je bolje da šutimo", napisao je na svom twitter profilu, čelnik oporbe Boris Nemcov.


Dodavanje novih komentara je onemogućeno.