Tradicija
Što se u Dalmaciji jede za Uskrs?
Kao i sve regije u Hrvatskoj, i Dalmacija ima svoju tradiciju slavljenja Uskrsa. Sve obitelji se pripremaju za taj dan, a mi smo istražili što Dalmatinke pripremaju za uskrsni ručak.
"Sve što je radila moja mati, to danas radimo u mojoj kući. Na Veliki petak obavezno riba i to bakalar. Subota je rezervirana za pituravanje jaja. To je tradicija, dici najdraži dan u godini. Tu se zabavimo toliko da i nakon Uskrsa ostane za čišćenje svega od boja. Uskrs počinje uskrsnim doručkom što mi je uvik bila najdraža stvar na svitu", rekla je Milena i pojasnila kako to izgleda:
"Premda se u zadnje vrijeme hrana blagoslivlja subotom poslije podne, kod nas je i dalje ostalo da nedjeljom odlazimo na prvu misu odlazimo sa spizom. Doručak počinje standardno - prvo se dica tuckaju s jajima čije će izdržati najdulje. Za stolom su tvrdo kuvana jaja, šunka obavezno, pršuta ako ima, mlada kapulica - to se ne može zaobići i obavezno ravanele. Za doručak se ubijemo tako da je ručak uvijek malo kasnije. Janjetina je u Dalmaciji tradicija, ma i kod moje majke, ali kod mene se malo modificiralo pa služim pečenu teletinu. Obavezno kumpirići i domaća juha. U dalmatinskoj kužini nema obida bez dobre juhe".
Posebno mjesto za blagdanskim stolom ipak imaju kolači. "Uvik obavezno barem jedna torta, a torta bez oraha nije torta. Nikad niti jedan moj Uskrs nije prošao bez orahnjače. Ima tu i sva sila fritula"
U Dalmaciji se ipak sačuvala tradicija što se tiče receptura i načina na koji se slavi.
Vezane vijesti
-
Ako se nađeš u blizini Šibenika svakako ne smiješ propustiti posjetiti Nacionalnom park Krka i uživati u veličanstvenoj ljepoti prirode i našim najljepšim slapovima
-
Bogati program koji će se održati od svibnja do rujna u Bibinje će dovesti brojne zanimljive izvođače, a publika će uživati u raznovrsnim nastupima, gastronomskim manifestacijama te kulturnim i sportskim događanjima
-
(VIDEO) Veličanstveni, njegovani, zaigrani, umiljati, samouvjereni - dalmatinci su po prvi put imali vlastitu reviju u centru grada Zadra!
Izdvojeno
-
Deseti put da utrka kreće iz starog zadarskog grada, a 12. ukupno, uz rekordnih 10 tisuća sudionika
-
Brojne su prednosti kretanja gradskim ulicama električnim biciklima i romobilima, no zbog incidenata, svjedočimo također nekim ograničenjima.
-
Proizvođači guma pod pritiskom su da gotovo doslovno ponovno izmisle kotač jer regulatori usmjeravaju svoje ispitivanje na onečišćenje gumama kojeg će biti i više s rastom broja električnih vozila, što prijeti da će potkopati ekološku prihvatljivost tih automobila.
-
Arheološki muzej Zadar bit će domaćin predavanju prof. dr. sc. Anamarije Kurilić s Odjela za povijest Sveučilišta u Zadru
Dodavanje novih komentara je onemogućeno.