Događaji

Na tjednoj audijenciji

Papa o važnoj ulozi žena u Katoličkoj crkvi

Papa o važnoj ulozi žena u Katoličkoj crkvi

Govoreći na općoj tjednoj audijenciji u Vatikanu, Papa Franjo naglasio je važnost uloge žena u Katoličkoj Crkvi. One su prvi svjedoci Krista i imaju specijalnu ulogu u širenju vjere, kazao je Papa.

"Žene su prvi svjedoci uskrsnuća. I to je lijepo. To je pomalo i misija žena, zar ne?", kazao je Papa. Dodao je da se u Bibliji žene kao svjedoci nikada nisu spominjale zbog židovskih zakona prema kojima žene i djeca nisu bili smatrani pouzdanim svjedocima.

"U Crkvi žene su imale i još uvijek imaju posebnu ulogu u otvaranju vrata prema Bogu, one su vjere prenosile generacijama, djeci, unucima i praunucima", rekao je Franjo pred tisućama vjernika okupljenima na trgu Sv. Petra, često prekidan gromoglasnim pljeskom.

Njegova prošlotjedna odluka da u obred pranja nogu uključi i žene izazvala je bijes tradicionalista, koji taj obred vezuju isključivo uz Isusa i apostole i stoga smatraju da žene moraju biti isključene.

Ovo je već drugi put da papa Franjo govori o ulozi žena u Crkvi, te njihovom svjedočanstvima o uskrslom Kristu, temi iznimno osjetljivoj za Katoličku crkvu.


Dodavanje novih komentara je onemogućeno.