Događaji

Osijek

U Hrvatskoj otvoren prvi županijski centar palijativne skrbi

U Hrvatskoj otvoren prvi županijski centar palijativne skrbi

Hrvatska je proteklog tjedna dobila prvi županijski centar palijativne skrbi, otvoren u osječkom Domu zdravlja.

Riječ je o organizacijskoj jedinici koja će pomoći onima kojima je palijativna skrb potrebna da što lakše dođu do potrebne skrbi.

Koordinatorica centra Branka Kandić Splavski podsjetila je da je Osijek prvi grad u Hrvatskoj koji je u sklopu Doma zdravlja prije dvije godine osnovao Ambulantu za palijativnu skrb, a ovaj centar korak je više od same medicinske usluge.

"Medicina je medicinska usluga, znači ono što kao liječnik dajem, a skrb je širi pojam. To je i psihička pomoć i recimo uloga Crkve, društva, volontera i svih onih koji skrbe i pomažu na bilo koji način palijativnom bolesniku. HZZO je rekao dobro i sad će nam dati nova radna mjesta, znači liječnike i sestre i one koji će pružati palijativnu medicinu", istaknula je Splavski.

Do 26. travnja traje javna rasprava o strateškom planu razvoja palijativne skrbi u Hrvatskoj, koja bi trebala rezultirati time da se stvori mreža ovakvih centara, kaže Splavski.

"Svakoj županiji jedna točka da se napokon popišu svi oni koji pružaju palijativnu skrb, a to su mali otoci i ustanove za kućnu njegu i liječnici obiteljske medicine, pojedini odjeli u bolnici i volonteri. Ali sve te točke treba objediniti na jednom mjestu i registrirati. Znači da se napokon napiše popis potrebitih. Tako da se ne dogodi da jednom pacijentu dolazi doma pet udruga, a nekome nitko jer nije znao gdje se javiti", naglasila je Splavski.

Ovo je prvi korak za sve kojima se mogu olakšati teški dani u bolesničkoj postelji.


Dodavanje novih komentara je onemogućeno.