Događaji

Promjene ovise o Hrvatskoj

Mrsić: Ulazak u EU neće donijeti bitne promjene na tržištu rada

Mrsić: Ulazak u EU neće donijeti bitne promjene na tržištu rada

"U prva tri mjeseca ove godine ima otpuštanja, ali i zapošljavanje", rekao je ministar rada i mirovinskog sustava Mirando Mrsić otvarajući 5. Sajam poslova Splitsko-dalmatinske županije.

"U prva tri mjeseca imamo negdje za 30% veće zapošljavanje nego što smo imali u prva 3 mjeseca prošle godine. Jasno da je Uskrs ranije došao, pa je onda i zapošljavanje u turizmu krenulo ranije. Međutim, bez obzira na to imamo trend koji govori o tome da se počelo zapošljavati u Hrvatskoj. Pričekat ćemo još tri mjeseca da vidimo polugodišnji trend, da vidimo kako će se dalje razvijati, ali u svakom slučaju mogu kazati da se hrvatsko tržište rada restrukturira", rekao je Mrsić.

Prošle godine se preko Zavoda za zapošljavanje zaposlilo preko 168 tisuća ljudi, a ovaj trend je u daljnjem porastu, pa su očekivanja da će se do kraja godine brojka nezaposlenih koja je izrazito visoka početi smanjivanje. "Ipak, značajne promjene vidjet ćemo tek kada nam BDP poraste iznad 2 posto. Ulazak u Europsku uniju neće donijeti bitne promjene na tržištu rada", kaže Mrsić napominjući da zbog gospodarske krize Europa muku muči sa 2 milijuna nezaposlenih.

"Ulaskom u EU mi postojemo dio europskog tržišta. Ne očekujem da će tu biti nekih velikih pomaka - niti će puno naših ljudi otići van osim onih koji i tako odlaze sada na sezonsko zapošljavanje, niti će nekih drugih radnika drugih zemalja doći u Hrvatsku tako da ulaskom u EU ne očekujem nekih velikih promjena na tržištu rada", kaže Mrsić.

Ipak, ulaskom u Europu olakšat će se potraga za poslom.

"U prvom redu će naši građani imati mogućnost uvid u sva slobodna mjesta u Europskoj uniji. Dakle, moći će se kandidirati i za radna mjesta izvan Hrvatske. S druge strane će zavodi omogućiti, posebno kada govorimo o mladim ljudima, da idemo u proces i mjeru koju zovemo 'Garancija za mlade"

Kroz ovu mjeru od 1. srpnja uvodi se garancija kojom će se mladim ljudima do 29 godina omogućiti što brže zapošljavanje.

"To znači da će svaki mladi čovjek mlađi od 29 godina koji završi srednju školu, fakultet ili neku drugu školu, morati biti u roku šest mjeseci ili zaposlen ili mu se mora pružiti neko dodatno obrazovanje ili, shvaćajući da se s tom školom ili fakultetom zaposliti, mora mu se pružiti neko novo zanimanje ili stjecanje vještina da bi se mogao što lakše zaposliti"

Na evidenciji splitske podružnice Hrvatskog zavoda za zapošljavanje krajem prošlog mjeseca bilo je preko 50 tisuća nezaposlenih, što je rekordan broj u hrvatskoj.

Ministar je istaknuo kako nije zadovoljan radom ove podružnice koja trenutno prolazi proces restruktuiranja, ali i kadrovskih promjena.


Dodavanje novih komentara je onemogućeno.