Biznis

Mrsić: prava slika o broju nezaposlenih nakon sređivanja "napuhanih" podataka

Mrsić: prava slika o broju nezaposlenih nakon sređivanja

Ministar rada i mirovinskog sustava Mirando Mrsić rekao je u četvrtak da će pravu sliku zaposlenosti i nezaposlenosti u Hrvatskoj imati u rujnu kada će biti sređene sve "napuhane baze" i ted će se znati prava slika koliko je ljudi u zemlji zaposleno i nezaposleno.

 

"Pravu sliku koliko je u Hrvatskoj zaposlenih, nezaposlenh i neaktivnog stanovništva imati ćemo otprilike u rujnu kada sredimo sve baze koje su bile napuhane samo da bi to bolje izgledalo. Sa svim našim mjerama jedini cilj nam je zadržati ljude, posebno mlade, da ostanu raditi u zemlji. Zato je i garancija za mlade jedan od prioriteta Vlade te otvaranje radnih mjesta", kazao je Mrsić novinarima upitan kako komentira činjenicu da je u zadnjih godinu dana Hrvatska izgubila 60.000 radnika.

Ministar rada i mirovinskog sustava istaknuo je da su prošle godine ažurirali evidencije zaposlenih i iz nje izbrisali oko 50.000 tvrtki koje su imale fiktivno zaposlene ljude samo u svrhu dobijanja potrebnog staža za mirovinu.

Naveo je i da hrvatsko tržište rada je, ulaskom u EU, postalo jedinstveno tržište pri čemu postoji i izuzetno veliko sezonsko zapošljavanje u Njemačkoj i Austriji.

"Hrvatska je ušla u EU, granice su otvorene i ako npr. u Češkoj, koja nema zabranu zapošljavanja naših građana, nađete posao nema potrebe da se odjavljujete iz Hrvatske osim ako ste prijavljeni u Hrvatskom zavodu za zapošljavanje", kazao je Mrsić. Dodao je kako ima i slučajeva da se nezaposlenih u Hrvatskoj sam odjavljuje prije potrebnog termina i onda se nakon izvjesnog vremena ponovo prijave u evidenciju nezaposlenih.


Dodavanje novih komentara je onemogućeno.