Događaji

8. lipnja

Najavljen 3. Split pride: Tražimo pravo na brak i izvanbračnu zajednicu!

Najavljen 3. Split pride: Tražimo pravo na brak i izvanbračnu zajednicu!

Održana je konferencija za novinare na kojoj su predstavljeni tema i slogan Split Pridea 2013, koji će se održati 8. lipnja ove godine s početkom u 13 sati.

Predstavljeni su i zahtjevi organizatora prema Gradu Splitu koje, kao i poziv organizatora na treći Split Pride, prenosimo u cijelosti:

Poziv na Split Pride 2013: Potpuna ravnopravnost

"Pozivamo Vas na treći Split Pride koji će se održati u subotu, 8. lipnja 2013. godine s početkom okupljanja u Đardinu u 13 sati. Povorka kreće u 14 sati s Đardina ulicom Kralja Tomislava, Marmontovom ulicom i Rivom, te završava na središnjem dijelu Rive (ispred konzulata Velike Britanije), gdje će se održati Split Pride program.

Rišpet, Kontra i Iskorak pozivaju sve građane i građanke koji ne žele da se u njihovo ime i u ime njihovih obitelji promovira netolerancija i mržnja da nam se pridruže na Split Prideu 2013.

Slogan Split Pridea ove godine jest "Potpuna ravnopravnost".

Tražimo potpunu ravnopravnost - jednaku pravnu zaštitu za istospolne obitelji koju uživaju raznospolne obitelji - pravo na brak i izvanbračnu zajednicu.

Pozdravljamo činjenicu da je Vlada RH prepoznala da je neprihvatljiv i neustavan referendum kojim bi se odlučivalo o uskraćivanju zaštite obiteljskog života istospolnim parovima, konkretno prava na brak. Tražimo od nadležnih državnih institucija sprečavanje referenduma o ljudskim pravima, ali i konkretne korake kako bi se osigurala potpuna ravnopravnost istospolnim obiteljima.

Očekujemo od Vlade da do sljedeće godine, kada ćemo obilježavati 25 godina LGBT pokreta u Hrvatskoj, osigura temeljna ljudska prava i dostojanstven život za istospolne obitelji.

Zakon o istospolnim zajednicama usvojen je prije devet godina. Međutim, on istospolnim obiteljima ne daje praktički nikakva prava, što uzrokuje diskriminaciju u svakodnevnom životu.

Pravo na obiteljsku mirovinu, odsutnost s posla u slučaju bolesti ili smrti partnera/-ice, zdravstveno osiguranje po partneru/-ici i nasljeđivanje samo su neka od prava koja trenutačno nisu dostupna istospolnim parovima.

Krajnje je vrijeme da državne institucije prestanu zatvarati oči pred stvarnošću i da reguliraju prava djece koja žive u istospolnim obiteljima. Riječ je o djeci koja već žive u takvim obiteljima, ali u velikoj pravnoj nesigurnosti: ona nemaju pravo na nasljeđivanje od roditelja koji im nije biološki, taj roditelj ne može ostati na bolovanju ako je dijete bolesno, ne može preko sebe dijete zdravstveno osigurati, odvesti ga u bolnicu niti posjećivati. Ako se roditelji rastanu, drugi roditelj nema pravo na viđanje niti obvezu plaćanja alimentacije.

Pridružite nam se i ove godine, sudjelujte na Prideu i podržite ravnopravnost svih obitelji!

Vidimo se na Prideu!"

"Podnijeli smo zahtjev za korištenje javnih površina vezano za javno okupljanje Split Pride 2013 Gradu Splitu. Očekujemo pisani odgovor Grada na naš zahtjev. Također, uputili smo i zahtjev za razvijanjem zastava duginih boja na Štandarcu i Matejušci. Kao i prethodnih godina uputit ćemo i poziv gradonačelniku na Pride i očekujemo da zajedno s organizatorima predvodi povorku.

Od nove gradske vlasti očekujemo da podržava organizacije i programe za zaštitu ljudskih prava LGBT osoba tijekom cijele godine, te da podrži otvaranje prvog društveno-kulturnog centra u Dalmaciji", stoji u priopćenju organizatora kojeg potpisuju Ljubomir Mateljan, koordinator Rišpeta; Sanja Juras, koordinatorica Kontre te Zoran Dominković, koordinator Iskoraka.


Dodavanje novih komentara je onemogućeno.