Događaji

Sabor ili Vlada

Hoće li ulaskom Hrvatske u EU Sabor postati marginaliziran?

Hoće li ulaskom Hrvatske u EU Sabor postati marginaliziran?

Tko je glavni - Sabor ili Vlada? To je pitanje dominiralo saborskom raspravom o zakonu o suradnji parlamenta i Banskih dvora koji će, pribojava se oporba, dovesti do marginalizacije Sabora.

Hrvatski sabor će u Europskoj uniji europske propise razmatrati i o njima davati mišljenje. Tim bi se mišljenjem trebali voditi predstavnici Vlade kada sutra u europskim institucijama budu zastupali hrvatska stajališta. Zbog tog je prijedloga saborska oporba zabrinuta za sudbinu hrvatske parlamentarne demokracije u kojoj je, barem formalno, Sabor iznad Vlade.

"Čini mi se da se ide u jednom drugom smjeru, da će izvršna vlast značajno jačati, a parlament zapravo biti samo u funkciji podržavanja odluka izvršne vlasti", rekao je HDZ-ovac Željko Reiner.

Laburist Nikola Vuljanić iz prijedloga je iščitao da Vlada mišljenje Sabora može i ne mora uzeti u obzir.

"Nemojmo ići u tom smjeru da nam parlament postane kreativni dekor izvršne vlasti", kaže Vuljanić.

SDP-ovac Peđa Grbin, šef Odbora za Ustav, Poslovnik i politički sustav, tijela koje je formalno predložilo donošenje Zakona o suradnji Hrvatskog sabora i Vlade, uvjerava da razloga za zabrinutost nema.

"Ako Hrvatski sabor donese zaključak koji je različit od stajališta Vlade Republike Hrvatske, Vlada mora u institucijama Europske unije djelovati na temelju toga zaključka", istaknuo je Grbin.

"Ja to ne vidim decidirano napisano i samo bih molio da do drugog čitanja to piše ovako kako ste Vi to rekli", izjavio je Vuljanić.

HDZ-u je sporno i što se o zakonu raspravlja pred sam ulazak u Europsku uniju iako još od prosinca 2011. znaju da ga treba donijeti.

"Da smo mi pregovarali na način na koji ste vi pisali ovaj zakon, nikad mi pregovore ne bi završili", kaže Gordan Jandroković.

Zakon predviđa i da predsjednik Vlade može ali i ne mora doći na sjednicu Sabora prije sastanka Europskog vijeća, a oporba smatra da se nadzor Sabora nad Vladom umanjuje i odredbom prema kojoj premijer o sastancima Europskog vijeća mora izvijestiti Sabor samo dva puta godišnje. Premijera u Saboru danas nije bilo, kao ni ministrice vanjskih i europskih poslova ni bilo kojeg predstavnika Vlade, što je oporba ocijenila ignorantskim odnosom prema parlamentu.


Dodavanje novih komentara je onemogućeno.