Događaji

Skice za portret EU

Rumunjska - Drakulina postojbina u raljama korupcije

Rumunjska - Drakulina postojbina u raljama korupcije

Rumunjska se rijetko nalazi u fokusu zanimanja Hrvata. U zadnjih nekoliko godina jedini put kada smo malo trznuli na nešto što dolazi Rumunjske bilo je kada je putem medija stigao glas da će nam blokirati put u EU. Iako je vijest brzo demantirao sam rumunjski premijer, na trenutak su se svi zapitali: Zašto Rumunji? Nitko se nije mogao sjetiti suvislog razloga zašto bi nas oni blokirali jer su međusobni kontakti minimalni.najkorumpiranijih i najsiromašnijih zemalja Europske unije, iako su oni ipak nešto ispred svojih istočnih susjeda. Kada uđe Hrvatska, bit ćemo trojac, nadajmo se ne bez kormilara. Politički prošlih godinu dana bilo je vrlo živahno u Rumunjskoj, a javnost je zabavljao sukob na vrhu između rumunjskog predsjednika Traiana Bacesecua i premijera Victora Ponte, zbog kojeg su se birokrati u Bruxellesu hvatali za glave.

Ponta je čak raspisao referendum putem kojeg je pokušao smijeniti predsjednika, ali je propao zbog slabog odaziva. Rumunjska je, poput Hrvatske, bivšeg premijera Adriana Nastasea strpala u zatvor pod optužbom za korupciju.

Ni sedam godina nakon ulaska u Europsku uniju, najmoćnije zemlje Rumunjskoj ne dopuštaju ulazak u schengensku zonu, a u Velikoj Britaniji je nedavno pokrenuta sramotna kampanja kojom se nastojao spriječiti dolazak rumunjskih radnika nakon što krajem godine istekne sedmogodišnje ograničenje za izlazak na jedinstveno europsko tržište rada. 'Molimo vas, ne dolazite u Veliku Britaniju - vrijeme je ovdje kišovito, a posla je malo i loše je plaćen', parola je koju je predložio jedan poznati otočki dnevnik. Cilj kampanje je da, poučeni lošim iskustvom s Poljacima koji su se masovno doseljavali u Veliku Britaniju, uvjeri Rumunje, ali i Bugare da ostanu doma jer ni na Otoku više ne 'cvjeta cvijeće'.

Rumunjska svoju najveću turističku atrakciju može zahvaliti irskom piscu Bramu Stokeru koji je napisao fantastični roman o vlaškom grofu Vladu Tepešu, poznatijem kao Drakula. Preteču pod žanra o vampirima. Drakula je bio i ostao najslavniji vampir na svijetu. Planetarna slava koja ne jenjava ni danas u vremenu prave invazije vampira na filmsko platno, proslavila je Drakulin rodni kraj, što su vješto iskoristili turistički agenti koji posjetiteljima nude transilvanijske Drakuline ture.

Kako nam priča rumunjska novinarka Andreea Neferu, vezano uz Hrvatsku: očekivano, prva stvar koja joj pada na pamet je turizam, posebno divne plaže i turističke destinacije poput Dubrovnika. 'Hrvatska je za nas vrlo skupa destinacija; jeftinije nam je otputovati u Italiju ili Njemačku nego u Hrvatsku', priča nam Andreea.

S viješću da hrvatska vlada planira dati u koncesiju na 50 godina hrvatske autoceste za 3,5 milijarde eura, dodajmo i da nam je Rumunjska novinarka ispričala kako nam zavidi na razvijenoj cestovnoj infrastrukturi.

'Iako je mnogo manja zemlja nego Rumunjska, Hrvatska ima mnogo bolju transportnu infrastrukturu. Koliko znam, vi imate više od 1000 kilometara autocesta. Prije nekoliko tjedana moje novine su pisale članak o 'hrvatskom čudu' u pogledu vaše značajno razvijenije infrastrukture', divi se Neferu.

Kaže nam i da se u Rumunjskoj, očekivano, ne priča mnogo o ulasku Hrvatske u EU. Znaju da će se to dogoditi ove godine i da je riječ o prvom pristupanju neke zemlje EU od početka krize. Stoga svi cijene činjenicu da iako je EU (posebno zemlje eurozone) imala neke probleme proteklih godina, zemlje i dalje žele biti dijelom organizacije. 'Iako nikad nisam posjetila Hrvatsku, moj dojam je da je razvijenija od Rumunjske i stoga činjenica da ćete zadnji ući u EU neće promijeniti poredak u Europi. Rumunjska i Bugarska će i dalje biti na začelju i kao najnerazvijenije zemlje - ekonomski i društveno', zaključuje Neferu.


Dodavanje novih komentara je onemogućeno.