Događaji

Predsjedavao Theodor Meron

Karadžiću novo suđenje za genocid u 7 BiH općina

Karadžiću novo suđenje za genocid u 7 BiH općina

Žalbeno vijeće međunarodnog suda u Haagu djelomično je uvažilo žalbene argumente tužiteljstva na presudu Radovanu Karadžiću i na snagu vratilo optužbu za genocid u sedam BiH općina.

Žalbenim vijećem predsjedavao je sudac Theodor Meron, a odlučivao je o žalbi na prvostupanjsku presudu kojom je Karadžić oslobođen optužbi za genocid u 7 općina. U izlaganju, Meron je rekao da Žalbeno vijeće smatra da su priloženi dokazi uvjerljivi i da nijedan razumni presuditelj o činjenicama ne bi mogao donijeti odluku da ne postoje dokazi da su Karadžić i drugi članovi udruženog zločinačkog imali genocidnu namjeru.

"Djelomično odobrava prvi žalbeni temelj, djelomično odobrava drugi i treći temelj tužiteljstva. Poništava odluku pretresnog vijeća kojom se gospodin Karadžić oslobađa optužbe za genocid u predmetnim općinama i vraća na snagu optužbe pod kojom se gospodin Karadžić."

Točkom jedan koju spominje sudac Meron, Karadžić se tereti da je sudjelovao u udruženom zločinačkom poduhvatu, zajedno s drugim članovima vodstva Srbije i bosanskih Srba, koji je imao za cilj trajno uklanjanje bosanskih muslimana i Hrvata iz općina Bratunac, Foča, Ključ, Prijedor, Sanski Most, Vlasenica i Zvornik u Bosni i Hercegovini u razdoblju od 31. ožujka 1992. i 31. prosinca 1992.


Dodavanje novih komentara je onemogućeno.