Događaji

Opća amnestija kriminalaca

Zbog Perkovića u zatvor ne idu ni silovatelji, pedofili i dileri

Zbog Perkovića u zatvor ne idu ni silovatelji, pedofili i dileri

Sabinu A., 28-godišnju majku troje djece iz Zagreba i K. R.-a, koji također živi u Zagrebu, traži austrijska policija

Razlika između navedena dva slučaja, naime, samo je u datumu koji je naznačen u hrvatskom zakonu vezanom za europski uhidbeni nalog, odnosno njegovim izmjenama donesenima uoči ulaska Hrvatske u EU. A to je da Hrvatska neće izručiti svoje državljane ako se radi o djelima počinjenima prije 7. kolovoza 2002. godine.

Riječ je o zakonu kolokvijalno nazvanom Lex Perković, jer je njime u prvom redu spriječeno izručenje Josipa Perkovića, jednog od šefova jugoslavenske tajne službe, podsjeća Jutarnji list .

Od 111 europskih naloga koje je Hrvatska zaprimila od ulaska u EU, 20-ak ih se odnosi na hrvatske državljane koji se terete za djela počinjena prije kolovoza 2002.

Hrvatska policija neće ih ni privoditi.

Još tri naloga neće biti izvršena. To su nalozi protiv Perkovića i njegovih nekadašnjih kolega u Službi državne sigurnosti SFRJ Zdravka Mustača i Ivana Lasića. Perković i Mustač žive u Zagrebu i okolici, a Lasić najvjerojatnije živi u Mostaru.

Među onima koji neće biti izručeni su i hrvatski državljanin O. H., okrivljen u Sloveniji zbog nanošenja teških tjelesnih ozljeda sa smrtnom posljedicom, hrvatski i slovenski državljanin M. M. osumnjičen za pedofiliju, D. B. iz Rijeke kojega Bugarska tereti za trgovinu drogom i R. M. s adresom u Pazinu kojega Italija traži zbog šverca ljudi.

U Hrvatskoj su zasad sigurni i jedan potencijalni silovatelj, krivotvoritelj i dr.

Više pročitajte ovdje .


Dodavanje novih komentara je onemogućeno.