Događaji

Predaja vlasti

Počeli Dani Dioklecijana

Počeli Dani Dioklecijana

Uz zvuke fanfara sinoć je na Peristilu započela vladavina cara Dioklecijana i njegove supruge Priske koji će iduća tri dana vladati Splitom.

Vlast im je predao gradonačelnik Ivo Baldasar.

"Kako bi bilo, care, da ja vama malo ostavim grad na raspolaganje?

Ne bi bilo loše.

Bar tri dana ću se odmoriti kad ostavim to caru, a osobito carici", poručio je splitski gradonačelnik.

Car Dioklecijan kojeg ove godine utjelovljuje glumac Goran Marković i carica Priska koju je prvu večer oživjela Ana Zaninović obećali su svim splićanima i njihovim gostima tri dana "Kruha i igara".

"Od danas započinje moja vladavina. U ova četiri dana zavladat ću Banovinom, trgovima, hotelima i zapadnom obalom, ali prije svega vodit ću brigu o svom građanstvu, puku. Zato se vi gradonačleniče možete odmoriti- neće biti Gradskog vijeća, bit će narod i Senat i vrijedit će samo jedan zakon: kruva i igara", poručio je car.

Nakon carskog pozdrava s napetošću su se pratile legionarske borbe, a gledatelji nakon svega nisu skrivali oduševljenje....

"Jako mi se svidio program jer je prilagođen i djeci i odraslima, gostima i domaćima. Prava atrakcija za ovo doba godine.

Pravi je trenutak da nakon završetka Splitskog ljeta počne ovakva jedna manifestacija.

Prvi put sam ovdje, ne izgleda loše. Trebao bi se Diokrelcijan u Splitu još više brendirati", komentirali su građani.

Manifestaciju Dani Dioklecijana koja već desetu godinu za redom pokušava oživjeti antičku prošlost grada Splita i ove je godine podržalo Ministarstvo turizma. Savjetnik ministra Ivo Bašić rekao je kako bi se ovakva ponuda trebala podignuti i na jedan veći nivo.

"Ovo je hvalevrijedna manifestacija, ali trebalo bi poraditi na marketingu da to poboljšamo i poraste u kvalitetnu turističku atrakciju. To je važno za destinacijski management, a trebalo bi poraditi na tome da ovakva događanja budu motiv dolaska u Split", kaže Bašić.

O tome da se ova manifestacija u gradu održava i više dana govori se već neko vrijeme, a gradonačelnik Baldasar priznaje jedini problem u realizaciji takvog projekta je novac.

"Pokušat ćemo sljedeće godine dobiti dodatna sredstva od Ministarstva turizma i HTZ-a kako bi oprodužili ili disperzirali manifestaciju. Nadamo se i da će biti msovnija što se tiče rimskih vojnika ili gladijatora. U svakom slučaju, nama je ova manifestacija jako važna i atraktivna, te dodatno brendira Split", kaže gradonačelnik.

A da bi se lik Dioklecijana trebao dodatno iskoristiti u turističkoj ponudi slaže se i župan Zlatko Ževrnja. "Složio bih se da treba carsku palaču ali i cijelo to vrijeme više rekonstruirati. Želja nam je da bude masovnija, ima više dana...Palača je zaštitni znak grada Splita i nadam se da će još više biti prepoznata i prisutna u javnosti. U to sam uvjeren", poručuje Ževrnja.

Slijedeća tri dana Splićani i njihovi gosti moći će uživati u bogatoj gastro ponudi iz doba cara Dioklecijana, te u raznolikom koncertnom i plesnom programu.


Dodavanje novih komentara je onemogućeno.