Događaji

Stravične brojke

Čak petina djece zlostavljana putem modernih tehnologija

Čak petina djece zlostavljana putem modernih tehnologija

U ponedljeka počinje nova školska godina, a time i veće brige za djecu i njihove roditelje. Pogotovo kad je riječ o zaštiti djece od nasilja ili sveprisutnog cyberbullinga. UNICEF je pokrenuo akciju u kojoj pozivaju na glasniji istup i hitno djelovanje. Istražili smo kako djecu zaštititi i osigurati im pravo na bezbrižno djetinjstvo.

"Nasilje šteti dječjem razvoju, uništava djetinjstvo. U 21. stoljeću nasilju nad djecom ne bi trebalo biti mjesta. U Hrvatskoj još uvijek postoji visoka tolerancija na roditeljsko nasilje u odgoju djece", rekla je Media servisu Gorana Dojčinović iz UNICEF-a i podastrla podatke:

"Gotovo svako treće trogodišnje dijete doživjelo je udarac ili čupanje jednom ili više puta tjedno tijekom provođenja istraživanja. Drugo istraživanje o nasilju nad djecom u obitelji iz 2011. godine, pokazalo je da su 2/3 trinaestogodišnjaka tijekom života bili udareni ili na neki način nasilno kažnjavani od strane svojih roditelja", istaknula je Dojčinović.

Nasilje putem novih tehnologija

Roditelji kao opravdanje navode gubitak kontrole, ali i traže pomoć, a pomoći bi im mogle besplatne radionice 'Rastimo zajedno' koje se provode na više od 100 mjesta u Hrvatskoj i koje polučuju promjenu ponašanja. Promotor kampanje 'Učinimo nevidljivo vidljim' je britanski glumac Liam Neeson:

"Samo zato što ne možete vidjeti nasilje nad djecom, ne znači da ono ne postoji. Učinimo nevidljivo vidljivim. Pomozite nam suzbiti nasilje nad djecom."

Djeca su često izložena nasilju putem modernih tehnologija. Iz Britanije je stigla inicijativa da svaki pružatelj usluga na zahtjev onemogući gledanje neprimjerenih sadržaja. U UNICEF-u se slažu da to može imati pozitivan učinak, no ključna je edukacija i prevencija, jer kako nam objašnjava Martina Tomić Latinac - i promet je opasan, ali sudjelujemo u njemu. Važno je da to činimo na odgovoran način. Ista stvar je s internetom.

Petina djece zlostavljano putem interneta ili mobitela

"Računalo s kojeg djeca pristupaju internetu neka bude u dnevnom boravku, da roditelji dogovore pravila oko korištenja interneta i mobitela kao i posljednice oko njihova kršenja. Preporučila bih svim roditeljima da nadziru koliko vremena dijete provodi na internetu i na način na koji provodi to vrijeme. Neka razgovaraju s djetetom što radi na internetu, kako komunicira s drugima, neka obrate pozornost na djetetovo ponašanje, eventualne promjene u odnosima s prijateljima", neki su od savjeta.

13 posto djece u Hrvatskoj je doživjelo neki oblik seksualnog zlostavljanja putem interneta ili mobitela. "Ako se tomu pribroji broj djece kojima su prikazani neprimjereni sadržaji dolazimo do podatka da je petina djece doživjela neki oblik zlostavljanja, pokazuju istraživanja. Trećina djece je bila povrijeđena, osramoćena, doživjela prijetnju ili nasilje, dok je 5 posto takvom nasilju bilo izloženo kontinuirano, pa možemo govoriti o ozbiljnom zlostavljanju", kaže naša sugovornica.

A pred tim nitko ne bi smio zatvarati oči.


Dodavanje novih komentara je onemogućeno.