Događaji

Održan sastanak

Lorencin: Sunce i more su naš glavni proizvod, ali želimo pružiti mnogo više

Lorencin: Sunce i more su naš glavni proizvod, ali želimo pružiti mnogo više

Tijekom prvog dana službenog boravka u Austriji, ministar turizma Darko Lorencin sastao se s predstavnicima Štajerske pokrajinske Vlade i parlamenta.

Na sastanku se, kako je priopćeno iz Ministarstva, razgovaralo o dodatnom jačanju turističke suradnje između Hrvatske i Austrije te iskustvu Štajerske u stvaranju novih turističkih proizvoda, povlačenju sredstava iz strukturnih EU fondova za turizam te o sustavu obrazovanja u turističkom sektoru.

Lorencin je naglasio kako je u Hrvatskoj započeo niz promjena u sustavu organizacije turističkih zajednica, s naglaskom na stvaranje novih motiva dolazaka koji su ključni za proširenje sezone, zbog čega će austrijsko iskustvo u golf, zdravstvenom i spa turizmu te u podizanju kvalitete obrazovanja turističkih kadrova, biti izuzetno korisno i za Hrvatsku.

"Svjesni smo da su sunce i more naš glavni proizvod, no želimo našim turistima pružiti mnogo više od toga, posebice u pred i postsezoni, čime ćemo povećati potrošnju i profitabilnost cijelog turističkog sektora. Usvojili smo Strategiju razvoja turizma Republike Hrvatske do 2020., koja se zasniva na novom investicijskom ciklusu u iznosu od 7 milijardi eura, uglavnom fokusiranih na hotelski smještaj, atrakcije i nove sadržaje, s ciljem da se poveća kvaliteta, kreiraju nova radna mjesta i udvostruči turistička potrošnja", izjavio je Lorencin.

U Štajerskoj boravi i kako bi se upoznao kako i za koje projekte je ta austrijska pokrajina povukla sredstva iz EU fondova. Iskustvo Štajerske u povlačenja sredstava iz EU fondova iznio je voditelj administracije za EU sufinanciranje, dr. Gerd Gratzer:

"Regionalna politika EU prema Austriji dijeli se na regionalnu i nacionalnu razinu. Sama Štajerska povlači sredstva iz EU iz Fonda za regionalni razvoj, iz kojeg je Štajerskoj za razdoblje 2007 - 2013. bilo dostupno155 milijuna eura, a u prekograničnoj suradnji Štajerska surađuje sa slovačkim i mađarskim pokrajinama. Imamo dva prioriteta, prvi je potpora za obrazovanje i istraživanje, pod što spadaju i investicije u okoliš, turizam i regionalni razvoj te je drugi tehnička pomoć za razvoj projekata".

"Što se tiče strukturnih fondova, u Hrvatskoj ćemo imati tri operativna programa - konkurentnost, ljudski potencijali te tehnička pomoć. Mi smo prisutni u šest tematskih skupina, a Hrvatska ima 11 prioriteta. Pratimo u svim tematskim skupinama i turizam, a najzastupljeniji ćemo biti u razvoju malog i srednjeg poduzetništva, ljudskih potencijala i turističke strukture na destinacijama", informirao je ministar o planovima Hrvatske za povlačenje sredstava iz EU fondova.

Zamjenik pokrajinskog poglavara i referent za turizam, Hermann Schutzenhofer naglasio je kako je zadovoljan turističkim rezultatima Štajerske i investicijama u hrvatski turizam te dodao da im je cilj, tijekom zimskog razdoblja, u pokrajinu privući još više turista iz Hrvatske.

"Štajerski turizam je snažno napredovao u posljednjih nekoliko godina. Godišnje bilježimo 3,5 milijuna dolazaka, a ponosni smo i na broj zaposlenih u turističkom sektoru. U ugostiteljstvu i turizmu trenutno radi preko 20 tisuća ljudi. Najveći dio turizma u Štajerskoj odnosi se na sportski turizam, pa tako mnogo očekujemo od Svjetskog prvenstva u snowboardu 2016. godine, kao i od mnogih drugih sportskih manifestacija koje će se u narednih nekoliko godina održati u Štajerskoj", izjavio je Schutzenhofer.

Nakon sastanka s predstavnicima pokrajinske Vlade, ministar Lorencin susreo se s predstavnicima Hrvatsko-austrijske gospodarske komore, s kojima je razgovarao o austrijskim investicijama u hrvatski turizam, s obzirom da je Austrija najveći investitor u hrvatski turizam te da 170 austrijskih tvrtki posluje u Hrvatskoj.

Ministar je naglasio kako je otvoren za sve prijedloge i voljan pružiti bilo koji vid potpore da se olakša investiranje u hrvatski turizam. Lorencin je istaknuo i kako je po prvi puta turizam poticana djelatnost, regulirana Zakonom o poticanju investicija, što posebno raduje, s obzirom da se tu izravno radi i o otvaranju novih radnih mjesta.


Dodavanje novih komentara je onemogućeno.