Događaji

Vozi luksuzni mercedes

Linić Paviću oprašta više od 2 milijuna kuna duga?!

Linić Paviću oprašta više od 2 milijuna kuna duga?!

Iako Europapress Holding od države traži da se odrekne 40 posto svih potraživanja, a da se njihovi zaposlenici strpe do dana kada će im biti isplaćeni svi zaostaci, medijsko carstvo Ninoslava Pavića ne odriče se luksuza. Naime, otkriveno je kako je EPH u srpnju ove godine platio najam skupocjenih automobila pa su tako za Mercedes ML 350 uplaćena po dva iznosa od po 16 tisuća kuna, a za najam Mercedes S 500 dva puta po 30 tisuća kuna.

Gotovo dva milijuna kuna vrijedna dva Mercedesa nisu luksuz!?

Uplate su išle prema Mercedes-Benz Leasing Hrvatska, a zbog tih uplata tražila se obustava predstečajnog postupka od strane jednog od vjerovnika EPH. Valja podsjetiti kako su banke u svibnju ove godine blokirale račune EPH, no odblokirala ih je Fina početkom Predstečajne nagodbe. Prema zakonu računi se tijekom Nagodbe smiju koristiti samo za osnovno poslovanje, odnosno za plaćanja zaposlenika i troškova proizvodnje pa se najam automobila smatrao nepotrebnim luksuzom.

No, u Europapress Holdingu ne misle tako. U odgovoru Fini tvrde kako u garaži imaju 50-tak automobila i svi su nužni za poslovanje tvrtke, a posebno Mercedes ML 350 vrijedan sto tisuća eura te Mercedes S500 vrijedan 185 tisuća eura.

Mercedese su uredno plaćali

"Poslovna djelatnost zahtijeva nužno i veliki broj vozila ali i različite kategorije istih, uvažavajući potrebe redakcije, potrebe odjela marketinga i reprezentacije te potrebe za učestalim prelaženjem velikih udaljenosti. Navedeno podrazumijeva i brojnost i različite kategorije vozila sa svrhom sigurnosti u prometu obzirom da dinamika poslovanja, česti sastanci i na udaljenim lokacijama, brojni poslovni partneri kao i dislociranost pojedinih članica Grupe od sjedišta matice, EPH, zahtijevaju česta putovanja u cilju postizanja operativnih ciljeva poslovanja društva", odgovorili su EPH dodajući da su automobili kupljeni na leasing 2010. godine te da su Mercedese uredno isplaćivali.

"Svi najmovi, pa tako i najmovi vozila uredno su se podmirivali do pokretanja postupka predstečajne nagodbe. Od dana otvaranja postupka najmovi su plaćeni u kolovozu za najam u tom mjesecu. Napominjemo i da zbog potrebe nastavka obavljanja djelatnosti smatramo da su svi najmovi poslovno opravdani.", tvrde u EPH.

S Milanovičem u Taču čisto marketinški

Jedan od dva sporna mercedesa posebno je bitan. Naime, prošlog tjedna u restoranu Tač premijer Zoran Milanović našao se na sastanku s Ninoslavom Pavićem. Novinar Indexa zatekao je na parkingu restorana Mercedes S 500 u vlasništvu EPH u kojem je čekao službeni vozač Ninoslava Pavića. Upravo taj Mercedes spominje se kao sporan.

S obzirom da u EPH objašnjavaju da se luksuzni automobili koriste za potrebe redakcije, marketinga te prelaženje velikih udaljenosti, a medijski mogul Ninoslav Pavić nije član redakcije dok se restoran Tač se nalazi u Zagrebu ne ostaje nam drugo zaključiti nego da se u restoranu Tač radilo o čisto marketinškom sastanku s premijerom Milanovićem.

Država se odriče više od dva milijuna kuna

Recimo i kako bi se država prema prijedlogu predstečajne nagodbe trebala odreći više od 2,1 milijuna kuna potraživanja prema Europapress Holdingu (EPH). U isto vrijeme program predstečajne nagodbe podrazumijeva da će EPH svojim vlasnicima isplatiti 10 milijuna kuna potraživanja. Naime, tvrtki Ninoslava Pavića Com.com EPH bi isplatio dva milijuna kuna, a njegovim njemačkim partnerima Ost Holdingu 8,5 milijuna kuna.

Država se odriče 40 posto, a ostatak će dobiti kroz 4 godine, obročno i bez kamata

Prema programu predstečajne nagodbe svi vjerovnici osim banaka i Agrokora Ivice Todorića trebali bi se odreći 40 posto svih potraživanja prema EPH. Tako se primjerice Croatia Osiguranje i Croatia zdravstveno osiguranje se moraju u korist spašavanja ove medijske kuće odreći oko 240 tisuća kuna, Holding i Grad Zagreb 585 tisuća kuna, HEP i Plinara više od 50 tisuća kuna koliko i Hrvatske pošte. Hrvatske šume u korist medijskog carstva Ninoslava Pavića ostaju bez 476 tisuća kuna, a i ministar financija Slavko Linić velikodušno se odriče 712 tisuća kuna. Ostatak potraživanja prema državi te javnim tvrtkama koje se financiraju iz novcem poreznih obveznika, EPH će isplatiti obročno kroz četiri godine i to bez ikakvih kamata.

U isto vrijeme Pavićevoj tvrtki Com.com Fina je priznala potraživanja prema vlastitoj tvrtki EPH i to u iznosu 4,6 milijuna kuna, a s obzirom da se i oni odriču 40 posto ostaje im za isplatu malo više od dva milijuna kuna. Njemačkim suvlasnicima EPH priznali su potraživanje od 14,3 milijuna kuna, a od tog iznosa dobit će 8,5 milijuna kuna.

Tko će dokapitalizirati EPH sa 60 milijuna kuna?

U izmijenjenom planu financijskog i operativnog restrukturiranja kojeg je EPH predstavio Nagodbenom vijeću i dalje se kao najvažnija stavka opstanka medijskog carstva Ninoslava Pavića predlaže dokapitalizacija u visini od 60 milijuna kuna. U dokumentima koji su predani Fini nigdje ne piše tko bi trebao biti taj misteriozni investitor no stoji kako bi to trebala biti uplata u novcu. Drugi bitan faktor je pripajanje svih tvrtki u svom vlasništvu te reprogram obveza prema dobavljačima i kreditorima te načine smanjivanja zaduženosti.

Podsjetimo kako je EPH najviše zadužen prema bankama pa tako glavnica kredita prema Hypo banci iznosi 156 milijuna kuna, HAAB-u 101 milijuna kuna, ZABA-i 115 milijuna kuna, RBA-u 12,5 milijuna kuna, RBA-u i HBOR-u 13 milijuna kuna te HBOR-u 8,7 milijuna kuna. Kredit je dao i Agrokor u visini od 17 milijuna kuna. Banke se misle namiriti prodajom nekretnina u vrijednosti od 118,6 milijuna kuna, smanjenjem zaduženosti kroz "mezanin" (tzv. hibridno financiranje putem duga i vlasničkog kapitala gdje se dug možebitno pretvara u vlasničke udjele) te reprogramom ostatka duga.


Dodavanje novih komentara je onemogućeno.