Događaji

DORH je neovisan

Milanović: Ovo nije ratno stanje

Milanović: Ovo nije ratno stanje

I dok su Mađari zbog tjeralice za šefom MOL-a zaoštrili retoriku, prozvali hrvatske vlasti i otišli toliko daleko da će, ako treba, prodati dionice INA-e, Banski dvori spuštaju loptu porukama da nismo u ratu. Premijer Milanović razumije mađarske kolege, kaže da nema dovoljno informacija i da je Državno odvjetništvo neovisno, ali vjeruje u nastavak pregovora. Pri tom je svojim ministrima zabranio da javno istupaju o ovoj temi. To smije samo šef pregovaračkog tima, ministar gospodarstva Vrdoljak.

Lice s Interpolove tjeralice - tamo se šef MOL-a Hernadija našao po zahtjevu Hrvatske čije bi Državno odvjetništvo željelo staviti točku na i u slučaju podmićivanja bivšeg premijera Sanadera, kako bi MOL dobio upravljačka prava u INA-i. Vlada premijera Orbana u priopćenju je prozvala Banske dvore zbog nepoštivanja europske pravne stečevine, a MOL-u naredila: Ako treba prodajte udio u INA-i. Loptu s Markova trga spušta hrvatski šef Vlade.

"Ovo ne shvaćam niti sam ikad shvaćao kao ratno stanje, ni prije ni sada", rekao je premijer Zoran Milanović, ministrima savjetovao da se suzdrže od komentara, a oni ga poslušali. "Ne mogu komentirati", rekao je potpredsjednik Vlade Branko Grčić. " To će komentirati Ured Vlade", dodao je ministar financija Slavko Linić.

 

" Tražim da se važe svaka riječ, a onda u tom smislu je najbolje da se vaga niti ne otvara. O tome, komentara nemam. Neka Državno odvjetništvo u okviru međunarodne pravne suradnje napravi što mora napraviti. Ja samo mogu privatno reći da nisam sretan što se ovo sve skupa događa jer bi nam život i kao političarima i kao predstavnicima vlasnika INA-e, bio jednostavniji da ovoga nema", izjavio je premijer.

Vjeruje Milanović u neovisnost DORH-a, slučaj nema veze s ovom Vladom, pokrenut je ranije. Zahvalan je premijer Mađarskoj na pomoći koju je godinama pružala našoj zemlji, a vjeruje i u mogućnost dogovora. Dogovor ne isključuje ni šef mađarske diplomacije Martony. Ipak, u Dubrovnik na summit nije došao. Ne smatra da je poruka njegove Vlade drastična, ali "ako Hrvatska misli da je prodaja dionica INA-e MOL-u bila loša, bolje je dionica se riješiti". Jedini ovlašten Milanovićev ministar za davanje izjava na ovu temu, ujedno šef Pregovaračkog tima Ivan Vrdoljak, pričekat će konkretnu ponudu:

" Malo sam iznenađen ovakvom reakcijom Vlade. Naši daljnji koraci i odluke moći će se donijeti na osnovu konkretizacije njihovih namjera, ne na osnovu priopćenja", poručio je Vrdoljak.

"Vlada je u dobroj vjeri započela pregovore s mađarskim partnerima. Znam da je spremna te pregovore u tom duhu i završiti. A sad, ako Mađari odluče prodati INA-u, na Hrvatskoj je i na Vladi, naravno, da osigura da s mogućim novim partnerom uredi odnose na fer, pravedan i za Hrvatsku dobar način", poruka je predsjednika Ive Josipovića.

S malo informacija raspolaže HDZ-ov Đuro Popijač, dok laburist Branko Vukšić smatra da je na djelu trebala biti diplomacija, a ne situacija u kojoj se ruši vrijednost dionica.

"I ovaj slučaj pokazuje da Vlada nema sluha, jer sve što radimo, radimo protiv sebe", zaključuje Vukšić.

"Što oni sad mogu učiniti, u kakvoj su situaciji, ja ne znam. Ne znam što se događa u samim pregovorima", rekao je Popijač.

Bivša premijerka Jadranka Kosor zna da zakoni moraju vrijediti za sve, pa tako i za šefa MOL-a:

"Hernadi prije ili kasnije mora stati pred pravosudna tijela."Da Hrvatska ima pravo tražiti Hernadija, misle i u EK uz poruku da na uhidbeni nalog politika ne može utjecati.


Dodavanje novih komentara je onemogućeno.