Događaji

Pretjerane reakcije

Pusić o odnosima s Mađarskom: Situacija je eskalirala više nego je potrebno

Pusić o odnosima s Mađarskom: Situacija je eskalirala više nego je potrebno

Je li na pomolu diplomatski rat službenog Zagreba i Budimpešte? Ministrica vanjskih i europskih poslova Vesna Pusić smiruje situaciju.

Hrvatska šefica diplomacije komentirala je otkazano sudjelovanje mađarskog kolege Martonya na Croatiaforumu u Dubrovniku prema odluci mađarske Vlade. Taj je potez dobio na težini osobito u sjeni zategnutih odnosa nakon tjeralice za šefom MOL-a Hernadyem i pregovora s MOL-om. Pusić ipak očekuje da s otkazivanje dolaska mađarskog šefa diplomacije s tim nema nikakve veze.

'To po mom mišljenju nema, ne bi trebalo niti ne bi smjelo imati nikakve veze sa odnosima između Hrvatske i Mađarske inače. Pa ni sa ovim konkretnim slučajem pregovora između MOL-a i Hrvatske kao suvlasnika. Pregovori su počeli dobro i nadam se da će se u najskorije vrijeme nastaviti', rekla je Pusić u Dubrovniku.

Ne smatra da je to pljuska Hrvatskoj.

'To je jedan potez na koji se mađarska strana odlučila za koji bi voljela da se nisu odlučili. Svakako da je obrnuta situacija, mislim da bi naša strana voljela sudjelovati. Mislim da je to primjereno', rekla je inoministrica podsjetivši da ministar Orsat Miljenić sudjeluje na skupu ministara pravosuđa u Mađarskoj.

Pusić će priliku za razgovor s Martonyem imati sutra kada oboje borave u Budvi. Najavila je da će razgovarati o trenutnim odnosima dviju zemalja. Vjeruje da je u zajedničkom interesu smirivanje i rješavanje situacije koja je, smatra, eskalirala više nego je potrebno.

'Smirivanje te situacije vjerujem da je apsolutno i mađarski stav', zaključila je optimistično.


Dodavanje novih komentara je onemogućeno.