Događaji

Zlouporaba i ovisnost

U Karlovačkoj županiji 80% mladih konzumira alkohol, a 38% udisalo je ljepilo

U Karlovačkoj županiji 80% mladih konzumira alkohol, a 38% udisalo je ljepilo

Veća urbana središta Republike Hrvatske u posljednjih se nekoliko godina suočavaju s trendom rasta zlouporabe svih sredstava ovisnosti među mladom populacijom. Duhan, alkohol i droge postali su sastavni dio odrastanja velikog dijela urbane mladeži. Stoga se krenulo u prevenciju ovisnosti kroz projekt 'Zdrav za 5' čiji su rezultati predstavljeni u PU karlovačkoj.

Riječ je o projektu koji se provodio tijekom prošle školske godine u šest osnovnih i dvije srednje škole, nositelji projekti su Ministarstvo unutarnjih poslova zdravlja te zaštite okoliša i prirode.

Dobiveni podaci mogu se nazvati poražavajućim, kazao je psiholog Zavoda za javno zdravstvo Karlovačke županije, Ivan Sušanj.

"Gotovo 80% učenika osmog razreda osnovnih škola je jednom ili više puta konzumiralo alkoholna pića, a njih čak 43% u posljednjih mjesec dana. Dok na razini Hrvatske dječaci najčešće piju pivo, a djevojčice žestoka pića pomiješana sa sokom, među karlovačkim učenicima, pivo je najkonzumiranje piće, i kod dječaka i kod djevojčica", rekao je Sušanj.

Od 1.061 anketiranog učenika, 40 posto ih se opilo i do te mjere da su djelomično ostali bez sjećanja, nisu mogli hodati niti pričati. Ništa bolji rezultati nisu niti oni koji se tiču konzumacije droge.

"Za razliku od hrvatskog prosjeka prema kojem je marihuanu barem jednom u životu uzelo 12 posto ispitanih učenika, taj je postotak u Karlovačkoj županiji znatno viši - 16 posto. U Karlovačkoj županiji s ecstasyem je eksperimentiralo dva posto ispitanih učenika, prosjek u Hrvatskoj je tri posto. Dok je na razini Hrvatske gotovo 27 posto učenika prvih razreda srednjih škola jednom ili više puta u životu udisalo ljepilo ili neka druga otapala, taj je postotak u Karlovačkoj županiji znatno viši - 38 posto, odnosno čak 26 posto u posljednjih mjesec dana", ističe Sušanj.

Uzrok visokih postotaka konzumacije alkohola i droga je većinom neznanje te krivi stav prema štetnosti konzumacije. Kako bi smanjili brojke potrebno je pomoći učenicima riješiti primarne probleme, koji se kriju iza ovih visokih postotaka. Alkoholom i drogom zapravo, misle kako sami sebe liječe, objašnjava psiholog Sušanj.

"Primjerice, ova djeca koja konzumiraju ecstasy su u 99 posto slučajeva djeca koja boluju od ADHD-a, znači da imaju hiperaktivni poremećaj jer je ecstasy na bazi amfetamina i dovodi do smirivanja osoba. Dok bi primjerice, osobe koje nemaju taj poremećaj, imali povišenu energiju. Da se psihoaktivna tvar zamijeni s pravim lijekom, doći će do smanjenja konzumiranja i alkohola i droga".

Stoga se projekt nastavlja i dalje ove godine. Obuhvatit će sve škole na području Karlovačke županije, učenike osmih razreda osnovnih škola te 1. i 2. razrede srednjih škola prema istom modelu. Projekt se sastoji od dvije komponente, pojašnjava Anita Gračan iz ureda načelnika PU karlovačke.

"Prva je prevencija ovisnosti koja se sastoji od tri podkomponente - prva je ovisnost i zlouporaba alkohola, koja je namijenjena učenicima osmih razreda, druga - ovisnost i zlouporaba droga za učenike prvih razreda srednje škole, treća - ovisnost o igrama na sreću za učenike drugih razreda srednje škole. Predviđena su dva školska sata edukativnog predavanja gdje ćemo pričati o prvom dijelu sa zdravstvenog aspekta i drugi dio - sigurnosni aspekt", kazala je Gračan.

Druga komponenta odnosi se na zaštitu i uređenje okoliša, odnosno eko-radionice, koje će pomoći zajedno s predavanjima da se promijene stavovi i životne navike, što je i više nego prijeko potrebno jer podaci ipak pokazuju da učenici Karlovačke županije ipak nisu 'Zdravi za pet'.


Dodavanje novih komentara je onemogućeno.