Događaji

Tinjan

U Tinjanu se otvara sajam pršuta

U Tinjanu se otvara sajam pršuta

U Tinjanu se danas otvara Internacionalni sajam pršuta. Važan je to korak za poljoprivredu i proizvođače koji su se nedavno ujedinili u klaster, ne bi lakše plasirali svoje proizvode.

Domaći proizvođači pršuta odnedavno su jači. U klaster se udružilo 30-ak proizvođača kako bi lakše plasirali proizvod na europsko tržište. Pozdravio je to i ministar poljoprivrede, Tihomir Jakovina.

"Cijelo vrijeme govorim o potrebi udruživanja proizvođača da bi si vrhunskim proizvodima koje imaju, dodatno si zajedničkim nastupom omogućili bolji plasman, veću dodanu vrijednost na svoj proizvod i što je najvažnije, udruženi bolje pripremili projekte za korištenje EU fondova", rekao je Jakovina.

Upravo će ministar Jakovina otvoriti dvodnevno međunarodno događanje- sajam Prušta u Tinjanu. Istrijanima u goste dolaze europski i svjetski proizvođači, te oni iz susjedstva. 30-ak izlagača iz Slovenije, Italije, Španjolske, Austrije, Crne Gore i Bosne i Hercegovine u dva će dana predstaviti najbolje od svoje ponude, a bit će to i mjesto susreta te razmjene iskustava u proizvodnji.

Domaći se proizvođači, uz relativno dobru proizvodnju pršuta i dalje bore s uvoznom konkurencijom. Hrvatska danas proizvodi oko 250 tisuća pršuta godišnje, a čak 350 tisuća uvozi- razlog tome je nedostatak sirovine koju pršutari uvoze iz Mađarske i Austrije.


Dodavanje novih komentara je onemogućeno.