Događaji

Zaustavljeni poticaji

HUB: Prijedlog Zakona o stambenoj štednji je protivan Ustavu

HUB: Prijedlog Zakona o stambenoj štednji je protivan Ustavu

Odbor za stambenu štednju pri Hrvatskoj udruzi banaka smatra kako je konačni prijedlog Zakona o stambenoj štednji protivan Ustavu te razmatra mogućnost podizanja tužbe.

Iz HUB-a upozoravaju kako o Zakonu kojim se ukida isplata državnih poticaja za stambenu štednju prikupljenu tijekom 2014. godine nije provedena javna rasprava, niti zakonom propisana procedura procjene učinaka propisa.

"Inicijalni prijedlog nacrta Zakona o kojem je provedena javna rasprava nije poslan u proceduru, već je Vladi na donošenje Konačnog prijedloga Zakona upućen sadržaj koji nije bio predmet javne rasprave. Ovdje se ne radi o korigiranom tekstu kao rezultatu javne rasprave, nego o sasvim novom prijedlogu Zakona, na koji se zainteresirana javnost nije imala priliku očitovati.

Osim toga, Vlada je Saboru u proceduru usvajanja uputila zakon o dopuni Zakona o stambenoj štednji i državnom poticanju stambene štednje, bez prethodno izrađene zakonom propisane procjene učinaka izmjene propisa. Ovaj propust može imati dalekosežne posljedice, budući da nisu sagledani štetni učinci predložene izmjene Zakona.

Odbor za stambenu štednju pri HUB-u, kao i brojni drugi sudionici javne rasprave, prilikom objave nacrta Prijedloga zakona su upozoravali da izmjena Zakona kojom se privremeno ili trajno ukida isplata poticaja neće ostvariti nikakve uštede u državnom proračunu, već da će učinak biti upravo suprotan: državni proračun će biti oštećen uslijed smanjenja prihoda, a šteta će biti višestruko veća od uštede koja će nastati tek u 2016. godini.

Prema mišljenju Odbora za stambenu štednju, Konačni prijedlog Zakona je protivan Ustavu Republike Hrvatske, te Odbor razmatra mogućnost podizanja tužbe", stoji u priopćenju Odbora za stambenu štednju pri Hrvatskoj udruzi banaka.


Dodavanje novih komentara je onemogućeno.