Događaji

Sindikati u nadi

Sutra nastavak pregovora u zdravstvu

Sutra nastavak pregovora u zdravstvu

Okrugli je, 50.dan liječničkog štrajka, a održana je nova runda pregovora oko kolektivnog ugovora koji još uvijek nije potpisan. Sindikati su ipak optimistični. Vjeruju kako će biti do kraja tjedna.

Sinidkati pregovaraju, liječnici štrajkaju, liste čekanja rastu, a pacijenti negoduju- tako bi se ovih dana mogla zaokružiti situacija u hrvatskom zdravstvu koja je pomalo pala u drugi plan. Liječnički štrajk danas je napunio ravno 50 dana. No, tko to još broji osim liječnika ili možda medija. Očito se i potpredsjednik Vlade Branko Grčić već odavno zaustavio.

"Znam sigurno ono što cijela javnost zna, a to da je ovo najdulji štrajk u javnom sektoru u zadnjih iks godina. Mislim da je krajnje vrijeme da se tome približi kraj, odnosno da se nađe rješenje", poručio je Grčić.

Rješenje priželjkuju sve tri sindikalne strane koje ovih dana u ministarstvu raspravljaju o materijalnim pravima i raspodjeli rada. Samo potpis na kolektivni ugovor za liječnike znači prekid štrajka, no neće ga potpisati dok ne budu sigurni kako su u svakoj točki maksimalno zaštitili članstvo. Za šefa liječnika Ivicu Babića to je prioritet i jedini način pregovaranja, dok je za njegovu kolegicu, šeficu Sindikata zdravstva i socijalne skrbi Spomenku Avberšek to samo znak neslaganja među sindikatima.

"Ne mogu reći da je nesloga, ali jedan strukovni sindikat jednostavno nema osjetljivost za sve druge radnike u sustavu. Cilj Ivice Babića je dobiti materijalna sredstva za svoje članstvo, ovo drugo ga ne interesira", kaže Avberšek.

"To je potrošena isprazna demagogija", odgovara Babić.I Babić je svjestan, kaže, kako štrajk već predugo traje, no protiv odluke članstva ne može. Evo što je izjavio po završetku pregovora.

"Danas je bila radna atmosfera, bili su sadržajni pregovori. O detaljima ne mogu izlaziti u javnost. Ako nastavimo ovom dinamikom vjerujem da ćemo do kraja tjedna sve završiti", kaže Babić.

Pregovori se nastavljaju sutra kad bi se i na stolu Vlade trebao naći Prijedlog odluke o umanjenju plaće svim zdravstvenim djelatnicima koji su listopad proveli u štrajku.


Dodavanje novih komentara je onemogućeno.