Događaji

U sklopu misije

Hrvatska u Afganistan prvi put šalje brigadirku

Hrvatska u Afganistan prvi put šalje brigadirku

Hrvatska će u sklopu misije u Afganistanu, u kojoj bi ubuduće trebalo biti 50 vojnika manje nego do sada, iduće godine prvi put imati jednu brigadirku, Gordanu Garešić, koja će kao najviše rangirana časnica HV-a, na mjestu generala u zapovjedništvu ISAF-a, biti savjetnica za rodna pitanja, piše Slobodna Dalmacija

Izvjestio je to na današnjoj sjednici Vlade ministar obrane Ante Kotromanović podnoseći izvješća o sudjelovanju pripadnika Oružanih snaga (OS) u operaciji potpore miru ISAF u Afganistanu od 1. travnja 2012. do 31. ožujka 2013. godine, operaciji potpore miru KFOR na Kosovu od 1. siječnja 2012. do 23. ožujka 2013. te operaciji potpore miru "EU NAVFOR Somalija - ATALANTA" od srpnja 2009. do rujna 2013.

Vlada je uz ta izvješća, Hrvatskome saboru uputila i prijedloge odluka o sudjelovanju pripadnika OS u tim misijama za idućih godinu dana, a predlaže smanjenje broja vojnika u misijama u Afganistanu te manje povećanje broja vojnika u misijama na Kosovu i u Somaliji.

Ministar Kotromanović izvjestio je da je u Afganistanu do sada bilo 250 vojnika, dok bi u idućoj misiji njih bilo 200. Na Kosovu je dosad bilo 25 vojnika i dva helikoptera, dok bi ih u nastavku misije bilo 35 i dva helikoptera, a u Somaliji je dosad bilo njih 19, a sada se predlaže do 25 vojnika koji bi činili atonomni specijalni tim za zaštitu brodova od piratskih napada.

Misija u Afganistanu u izvještajnom razdoblju koštala je 385 milijuna kuna, ona na Kosovu nešto manje od 22 milijuna kuna, a u Somaliji pet milijuna kuna, naveo je ministar.

Kotromanović je, govoreći o izvješću o misiji u Afganistanu, osvrnuo i na pisanje medija o incidentu u Afganistanu u svibnju prošle godine kada su talibani napali konvoj s hrvatskim vojnicima.

Rekao je da nije bila riječ o incidentu jer se, po NATO standardima, kao incident tretira samo ako je bilo pucnjave i ranjavanja, a u spomenutom događaju hrvatske snage "nisu ni bile u kontaktu s talibanima ili nekim drugim i nije se koristilo oružje".

"Vojnički posao nije odlazak u cvjećarnicu, to su ljudi spremni na rizik. Sam sam bio prošle godine tamo i išao u patrolu. Oni su spremni i apsolutno pripremljeni i obučeni za sve varijante", dodao je ministar obrane istanuvši kako su hrvatski vojnici u Afganistanu napravili dobar posao i stvorili "dodanu vrijednost" stjecanjem velikog iskustva u obuci, pripremanju i planiranju.

Buduća savjetnica ISAF-a za rodna pitanja Gordana Garašić diplomirana je pravnica koja je pohađala niz specijalističkih vojnih tečajeva u SAD-u, Velikoj Britaniji, Austriji, Češkoj, Belgiji i drugim zemljama. Osim u misiji u Afganistanu gdje je već bila od od ožujka do rujna 2010. bila je i savjetnica u hrvatskom Vojnom predstavništvu pri NATO-u te pomoćnica savjetnika predsjednika Republike Ive Josipovića za obranu. U čin brigadirke promaknuta je u svibnju 2011.

Ministarstvo obrane opovrgnulo zataškavanje informacija

Pripadnici hrvatskih oružanih snaga nisu bili meta napada na operaciju ISAF u Afganistanu u svibnju prošle godine i to je jedini razlog zbog kojega hrvatska javnost nije obaviještena o tom događaju, navodi Ministarstvo obrane (MORH) u današnjem priopćenju kojim opovrgava medijske napise o namjernom zataškavanju tog događaja.

U tom napadu otvorena je pješačka vatra na pripadnike ANA-e (Afganistanske narodne armije) i američkog tima, a pripadnici hrvatskog kontingenta bili su 700-800 metara udaljeni - oni nisu bili meta napada, nisu odgovarali na vatru, niti su napuštali prvobitnu poziciju, navodi MORH u očitovanju na medijske napise o zataškavanju "jednog od najozbiljnijih napada na pripadnike naših snaga u misiji" , a povodom Izvješća o sudjelovanju pripadnika OSRH u operaciji potpore miru ISAF u Afganistanu, od 1. travnja 2012. do 31. ožujka 2013. koje je danas bilo na sjednici Vlade.

Na navedeni napad, na području Regionalnog zapovjedništva Sjever odgovorili su pripadnici ANA-e i američkog tima nakon čega su se pobunjenici povukli. U incidentu nije nitko ozlijeđen niti je počinjena veća materijalna šteta. S obzirom da hrvatski vojnici nisu aktivno sudjelovali u navedenom događaju, kakvi nisu neuobičajeni za područje operacije ISAF, procijenjeno je da nema niti razloga da se o tom incidentu posebno izviješćuje hrvatsku javnost, kažu u priopćenju.

Konkretni slučaj dogodio se 8. svibnja 2012. u operaciji ISAF u Afganistanu, a Ministarstvo obrane ističe da nije ništa zataškalo, kao što se navodi u nekim medijima. Tomu u prilog, navode, ide i činjenica da je slučaj opisan u izvješću što se našlo pred vladom.

Ističu i kako Ministarstvo obrane i Glavni stožer izviješćuju o svim događajima vezano uz pripadnike oružanih snaga primjenjujući praksu NATO-a te niti u jednom trenutku ne dovodeći u pitanje sigurnost svojih pripadnika i saveznika na terenu.

Po medijskim napisima, patrola Afganistanske narodne armije, u kojoj je bilo i osam hrvatskih vojnika u svojstvu mentorskog tima, napadnuta je nakon uništavanja improvizirane minske naprave. Napadači su otvorili puščanu vatru na patrolu, a upotrijebili su i projektile. Pripadnici ANA-e uzvratili su paljbu, no hrvatski vojnici tijekom incidenta nisu upotrijebili oružje i nije bilo ozlijeđenih.

Navode da je riječ o jednom od najozbiljnijih napada na pripadnike naših snaga u misiji, te da zbog toga nije jasno zašto ministarstvo nije informiralo o tom događaju, kao što to inače čini putem priopćenja i objavama na svojim web stranicama.

SD


Dodavanje novih komentara je onemogućeno.