Događaji

Nagrada 'Luka Ritz'

Katja Komazec i Lamia Belošević dobitnice nagrade 'Luka Ritz'

Katja Komazec i Lamia Belošević dobitnice nagrade 'Luka Ritz'

U povodu Međunarodnog dana tolerancije dodijeljene su nagrade 'Luka Ritz' 'Nasilje nije hrabrost' za 2013. koje su primile učenice Katja Komazec i Lamia Belošević.

Katja Komazec, učenica Osnovne škole "Ivan Filipović" u svoje slobodno vrijeme pomaže u učenju slabijim učenicima. Za novčanu nagradu koju je, zajedno sa svojim školskim kolegama dobila za dokumentarni film "Tolerancija", kupljene su knjige Caritasovom domu za djecu bez odgovarajuće roditeljske skrbi. U svojoj je školi pokrenula i prikupljanje novca udruzi "Marijini obroci" za pomoć djeci u siromašnim zemljama.

Lamia Belošević, učenica je Gornjogradske gimnazije, sa završenom srednjom Glazbenom školom Vatroslava Lisinskog, i autorica je pjesme "Heroji" za 18-godišnju djevojku, žrtvu vršnjačkog nasilja. Tri je godine aktivno uključena u projektu "Glazbom protiv nasilja među djecom i mladima", a sudjelovala je i u organizaciji koncerta "Ruka prijateljstva" za koji je skladala i istoimenu pjesmu. Sav prihod od koncerta namijenjen je Savjetovalištu "Luka Ritz".

Nagrada 'Luka Ritz' dodjeljuje se od 2009. u spomen na tragično preminuloga maturanta Luku Ritza koji je podlegao brutalnim ozljedama napadača. Nagrada se dodjeljuje učenicama i učenicima osnovnih i srednjih škola u Hrvatskoj za promicanje tolerancije i škole bez nasilja.

Međunarodni dan tolerancije obilježava se od 16. studenog 1995. godine kada je na Generalnoj skupštini UNESCO-a u Parizu potpisana Deklaracija o principima tolerancije, a obilježava se s ciljem podizanja svijesti o važnosti tolerancije u svakodnevnom životu.

Pučka pravobraniteljica Lora Vidović upozorila je u povodu toga da aktualni događaji u društvu i javnom prostoru ukazuju na to da je u Hrvatskoj u velikoj mjeri prisutno neprihvatljivo i diskriminatorno izražavanje, ponajviše prema pripadnicima manjina, a da je osnovno oruđe u borbi za tolerantnije društvo - znanje.

Tolerancija je poštovanje, prihvaćanje i uvažavanje bogatstva različitosti u našim kulturama, naša forma izražavanja i način da budemo ljudi, nastavlja pravobraniteljica poručujući da tolerancija podrazumijeva volju i sposobnost prihvatiti i dopustiti različitost, bilo da se radi o razlikama u političkom uvjerenju ili o vjerskim, rasnim ili spolnim razlikama.

 HRT


Dodavanje novih komentara je onemogućeno.