"Zadarski pijat"
Renato Kraljev: Vlasnici restorana zanemaruju naša jela
"Zadarski pijat" bio je naziv svojevrsne gastronomske i ugostiteljske čestitke zadarskih kuhara okupljenih u Udruzi kuhara Zadarske županije kojom su Zadranima čestitali ovogodišnji Dan grada, piše Slobodna Dalmacija
Renato Kraljev, predsjednik Udruge, i sam je prošle nedjelje spremao autohtona jela zadarskog kraja na Kalelargi, a mi smo ga pitali o posebnostima ovdašnje kužine i jelima za koja bismo mogli kazati da su baš naša.
- Udruga kuhara Zadarske županije od osnutka, već desetak godina, radi na prikupljanju i promociji jela ovoga kraja, i sada ih imamo 20-ak za koja možemo kazati da su gastronomska obilježja ovoga kraja. Ta su jela, primjerice, tuna na kaljski, iški lopiž, sukošanski maneštrun, maneštrun od sipe, kaljski brudet od sipe, lukoranska tabaškada, šureni paški sir, benkovačka vara, biogradska ćućka itd. Mi još uvijek tražimo i skupljamo ta jela, godišnje uspijemo osvježiti listu s otprilike dva, ali za njih sasvim sigurno možemo reći da su specifična jela ovog podneblja i zadarskoga kraja - kazao je Kraljev.
Čini se da u jelima o kojima govorite možemo uživati samo prigodničarski, jer nisu u standardnoj ponudi zadarskih lokala
- Mi smo kuhari, a vlasnici restorana su nešto drugo. Nažalost, oni uglavnom preferiraju neka druga jela, iz drugih kuhinja, a zanemaruju naša. I svi bi htjeli imati sve - od pizze do janjetine, a to nitko ne može. Ugostitelji se nikako ne mogu složiti i ujediniti te se opredijeliti za neku svoju posebnu ponudu, a upravo bi u raznolikosti i posebnosti ponude svakog lokala trebali tražiti svoje prednosti. Posljednjih se godina ipak događa da se na jelovnicima nađu dva do tri jela ovoga kraja, pa već možete ponegdje pojesti i brudet ili maneštrun. Palenta je dosta zastupljena, kao i tuna, i nekako se sve više koriste domaće i tradicionalne namirnice, pa onda od njih mogu i nastati tradicionalna jela.
Stav prema janjetini, onoj pripremljenoj na tradicionalan način - na ražnju
- Ne bježimo mi od janjetine s ražnja, to je tradicionalni način pripreme janjećeg mesa i nema razloga da ne nudimo i to jelo. Osim toga, janjetina se može pripremati na niz načina i vjerujem da će taj restoran imati i takva jela i da će to biti njegova specifičnost i prepoznatljivost. A upravo je specifična ponuda svakog pojedinog restorana ono zašto se Udruga kuhara i ja osobno zalažemo.
Slobodna Dalmacija
Vezane vijesti
-
U petak 13. prosinca otvorene su prijave za Akademiju Raise the Bar, besplatni obrazovni program Coca-Cole HBC Adria, koji je namijenjen konobarima, baristima i barmenima s najmanje godinu dana radnog iskustva u ugostiteljstvu i turizmu.
-
U sklopu cjelogodišnjeg programa obilježavanja 50. godišnjice kluba, KK Aleta Puntamika organizira još jedan događaj sportsko-humanitarnog karaktera.
-
U 12. kolu FavBet Premijer lige košarkaši Zadra gostovali su na vrućem terenu u Sinju kod Alkara gdje su odličnom obranom u posljednjoj dionici slavili rezutatom 61-71 (18-13-24, 26-15, 5-14).
-
Policijski službenici Postaje prometne policije Zadar su u kontroli prometa u petak, 13. prosinca u 15.35 sati u Bibinjama zaustavili automobil zadarskih registarskih oznaka s kojim je upravljao 55-godišnji hrvatski državljanin prije stjecanja prava na upravljanje, odnosno prije položenog vozačkog ispita.
Izdvojeno
-
Raštika biblijskih dimenzija narasla je u vrtu virskog domaćina Nevenka Kapovića kojeg na otoku Viru svi zovu Veno.
-
U derbiju 17. kola SuperSport HNL-a Hajduk i Rijeka su pred 29.489 gledatelja na Poljudu odigrali 2-2. Hajduk je dva puta vodio, ali se Rijeka oba puta vratila i sačuvala remi ostavši tako i nakon 17 kola bez poraza.
-
U 12. kolu FavBet Premijer lige košarkaši Zadra gostovali su na vrućem terenu u Sinju kod Alkara gdje su odličnom obranom u posljednjoj dionici slavili rezutatom 61-71 (18-13-24, 26-15, 5-14).
-
Posljednja ovogodišnja akcija darivanja krvi održana u petak, 13. prosinca 2024. bila je više nego uspješna, navode iz udruge DDK Kali.
Dodavanje novih komentara je onemogućeno.