Događaji

Diskutabilna oslobađajuća presuda

Novo suđenje za Jadroplov

Novo suđenje za Jadroplov

Fabijanu Peronji, Nikši Giovanelliju i Ratku Božiću ponovno će se suditi u Šibeniku za malverzacije u Jadroplovu. Po žalbi Županijskog državnog odvjetništva u Splitu, Vrhovni sud ukinuo je nepravomoćnu oslobađajuću presudu i predmet vratio na ponovno suđenje. Utvrdilo se, naime, da je došlo do bitne povrede Kaznenog zakona jer presuda suca Igora Ninića nije dobro obrazložena, odnosno, sudac je propustio podrobnije objasniti zašto je oslobodio trojicu optuženika.

Jadroplov Božiću plaćao menadžerski ugovor i otpremninu

Bivši direktor Jadroplova Nikša Giovanelli tereti se da je Božiću priskrbio značajnu materijalnu korist sklopivši s njim menadžerski ugovor kojim ga je postavio za direktora Jadroplova premda za tim nije bilo potrebe jer je te poslove za Jadroplov obavljao upravo Božićev Split Ship Management. Ugovorena mu je plaća od tri i pol tisuće američkih dolara, službeni automobil pa i otpremnina koja mu je isplaćena u vrijednosti od 700 tisuća kuna. Prebijen je i stambeni kredit od 320 tisuća kuna, a Božu je na ime sporne plaće isplaćeno ukupno 84 tisuća američkih dolara.

Peronja uzeo 316 tisuća kuna naknade kao predsjednik Skupštine Jadroplova

Fabijan Peronja, brat bivšeg šefa Splitsko-dalmatinskog HDZ-a i nekadašnjeg predsjednika Nadzornog odbora Krune Peronje, optužen je za 316 tisuća kuna naknade. Državno odvjetništvo smatra da Peronja kao predsjednik Skupštine Jadroplova, nije imao pravo na naknadu, sudac Ninić oslobodio ga je uz obrazloženje da je imao.

Kaznena djela počinjena su sredinom 90-ih pa se opasnost od zastare opasno nadvila nad ovu optužnicu koja je proteklih godina silom prilika osakaćena jer je nekoliko točaka palo u zastaru, uključujući i onu koja se odnosila na ugovor o održavanju dva broda s Božićevim SSM-om, čime je Jadroplov oštećen za 100-tinjak tisuća dolara.

Sva Giovanellijeva suđenja: falsificirani računi, peglanje kartice i zloporabe članova NO-a

Osim ovog postupka Giovanelliju i Božiću sude na Općinskom sudu u Splitu zbog falsificiranih odšteta, a Giovanelli je nedavno osuđen i zbog peglanja poslovne kartice nekadašnjeg člana Nadzornog odbora Jadroplova, bivšeg dekana Pomorskog fakulteta u Splitu i bivšeg direktora Splitske banke Frane Mitrovića. Obojica su nepravomoćno osuđeni, sada se čeka odluka višeg suda.

Giovanelli je svojedobno bio osuđen zajedno s još jednim članom Nadzornog odbora Zvonimirom Markovićem. Sredstva Jadroplova za obnovu veleposlanstva u Beogradu usmjerena su na otplatu Markovićeva kredita za stan u Splitu. Obojica su pomilovana tako da nikada nisu služili zatvorsku kaznu.


Dodavanje novih komentara je onemogućeno.