Događaji

Matija Babić priveden na informativni razgovor nakon kojeg je pušten

Matija Babić priveden na informativni razgovor nakon kojeg je pušten

Policija je danas poslijepodne pozvala na informativni razgovor autora i urednika projekta Index.hr Matiju Babića, koji se odazvao pozivu i na razgovor otišao sam, bez odvjetnika.

Babić je poslijepodne sugerirao na svojoj Facebook stranici da se nalazi na obavijesnom razgovoru u policiji zbog toga što je 'povrijedio dostojanstvo hrvatskog naroda'. Portal Index.hr objavio je nakon referenduma o braku ilustraciju hrvatske zastave, na kojoj se umjesto grba nalazi kukasti križ složen od crvenih i bijelih kvadrata.

Jutros je pak Matija Babić na Facebooku objavio sljedeću poruku: 'Nakon desetaka mailova s prijetnjama tužbi i odmazdi, bio sam prisiljen promijeniti ilustraciju. Na postojeću sam dodao katoličke nazi svećenike.' Oko 13 sati, poručio je: 'Kažu da sam povrijedio dostojanstvo hrvatskog naroda. Koje dostojanstvo?', a prije otprilike sat vremena: 'Kad je ilustriranje fašizma veći problem od fašizma. Živjela Rvacka — na lokaciji MUP Heinzelova'.

U međuvremenu, otvorena je i Facebook stranica 'Podrška Matiji Babiću', koju je zasad 'lajkalo' gotovo 1.200 ljudi.

Prema članku 151. Kaznenog zakona, podsjetimo, 'tko javno izvrgne ruglu, preziru ili grubom omalovažavanju Republiku Hrvatsku, njezinu zastavu, grb ili himnu, hrvatski narod ili etničke i nacionalne zajednice ili manjine koje žive u Republici Hrvatskoj, kaznit će se kaznom zatvora od tri mjeseca do tri godine'. 

Nakon obaljenog obavjesnog razgovora Babić je prekršajno prijavljen zbog povrede Zakona o grbu, zastavi i himni Republike Hrvatske te je oko 19 sati pušten.


Dodavanje novih komentara je onemogućeno.