Događaji

Styria: i Indexu treba omogućiti postupak predstečajne nagodbe

Styria: i Indexu treba omogućiti postupak predstečajne nagodbe

"Medijski koncern Styria pozdravlja svaki napor s ciljem poslovnog opstanka portala Index.hr, u interesu očuvanja pluralizma i slobode medija kao jednog od temelja demokratskog društva. Bez prejudiciranja odluka nadležnih institucija i želje da utječemo na iste, zagovaramo praksu da se svakoj medijskoj kući s poslovnim poteškoćama omogući postupak predstečajne nagodbe, upravo kako bi se omogućio jednaki tretman za sve sudionike industrije, ali prije svega odgovarajući okvir za iznalaženje rješenja koje omogućuje nesmetan nastavak rada i poslovanja", stoji u priopćenju.

Ističući kako ne žele ulaziti u problematiku poslovanja Indexa, u Styriji upozoravaju kako gubitak bilo kojeg značajnijeg medija i svako "sužavanje" medijske scene, neovisno o plaformi i vrsti medija, predstavlja veliki gubitak za industriju, a još više za društvo u kojem živimo.

Zdenko Duka: Neprocjenjiva je šteta ako Index ode u stečaj

Predsjednik Hrvatskoga novinarskog društva (HND) Zdenko Duka danas je ustvrdio da bi bila neprocjenjiva šteta da Index.hr ode u stečaj.

"Bila bi neprocjenjiva šteta da Index.hr, najposjećeniji hrvatski news portal, ode u stečaj. Index.hr godinama objavljuje za društvo i za javni interes iznimno važne istraživačke priče, pa i one koje nije objavljivao nitko drugi, iz ovih ili onih razloga", rekao je Duka Hini komentirajući najave mogućeg stečaja nad tvrtkom Index portal, vezanom uz internetski portal index.hr autora Matije Babića.

Duka ističe da svatko treba plaćati porezni dug, ali dodaje kako ima i mnogih drugih koji duguju puno više od milijun kuna pa Ministarstvo financija ne zahtijeva vrlo hitni stečaj. "Kako to? Možda i Index.hr može u predstečajnu nagodbu?", pita Duka.

"Pluralizam medija za nas je presudno jamstvo demokratske zrelosti Hrvatske i adekvatne distribucije svakog oblika moći u našem društvu, osobito moći koja proizlazi iz politike i drugih oblika interesnog djelovanja", zaključuju u priopćenju.

Nad tvrtkom Index portal, vezanom uz internetski portal index.hr autora Matije Babića, uskoro bi mogao biti otvoren stečajni postupak.

Kako je Hini danas potvrđeno, Porezna uprava Ministarstva financija je zagrebačkom Županijskom državnom odvjetništvu uputila zahtjev s prijedlogom za otvaranje stečajnog postupka nad dužnikom Index portal d.o.o., s obzirom da porezni dug te tvrtke iznosi više od milijun (1.055.542) kuna.

Županijsko državno odvjetništvo taj je zahtjev jučer proslijedilo Trgovačkom sudu u Zagrebu koji vodi stečajne postupke.

Sjedište tvrtke Index portal d.o.o., kojoj je već neko vrijeme blokiran račun, na istoj je adresi kao i redakcija jednog od najčitanijih internetskih portala, a u njoj radi 11 zaposlenika.


Dodavanje novih komentara je onemogućeno.